Literatuur

Creel, Howard Ann – Het geluk van gewone dagen

Inhoud:

 
Denver, 1944. 
Als Livvy Dunne onbedoeld zwanger wordt van een soldaat, dwingt haar vader haar te trouwen met een boer op het platteland van Colorado. 
 
Ver van haar familie en overmand door eenzaamheid probeert Livvy een nieuw leven op te bouwen. Ze vindt steun bij twee Japans- Amerikaanse zussen die dichtbij in een interneringskamp verblijven. 
 
Maar als Rose en Lorelei haar vertrouwen schenden begint ze te begrijpen wat vertrouwen en liefde werkelijk voor haar betekenen.
 

Waardering:

 
Het boek begint met de reis van Livvy naar haar aanstaande echtgenoot. Omdat ze zwanger is geraakt is, heeft haar vader een huwelijk voor haar gearrangeerd met een boer. Livvy weet geen andere oplossing en doet dus maar wat wordt gezegd.
 
Op het station wachten dominee Case en Ray, haar aanstaande man, haar op. Ze rijden naar de kerk en daar trouwen ze.
Ray is heel aardig voor Livvy. Hij geeft haar de slaapkamer van zijn ouders en laat haar met rust. Hij vindt Livvy een geschenk van God. Ook zijn zus is aardig voor Livvy. 
 
Livvy moet ontzettend wennen aan het stille leven op het platteland. Ze is gewend aan haar leven op de universiteit waar ze geschiedenis studeert. Nu leert ze koken, maar verder is er weinig te doen.
Als ze in contact komt met twee Japans-Amerikaanse meisjes Lorelei en Rose worden ze vriendinnen. Livvy gaat met hen op zoek naar vlinders en gaat zelfs mee naar het kamp waar ze wonen. Ze voelt mee met het onrecht dat de Japanners in Amerika wordt aangedaan. De oorlog maakt alles zo moeilijk.
 
Ray zoekt toenadering en het is duidelijk dat hij van Livyy houdt, maar Livvy heeft de laatste tijd zo veel meegemaakt dat ze het niet kan. Ze twijfelt zelfs of ze daar wel moet blijven.
 
Omdat van tevoren al verteld wordt dat de zussen het vertrouwen van Livvy schenden, vraag je je telkens af wat er nou gaat gebeuren. En zo wordt ook wat er vooraf gegaan is aan de zwangerschap van Livvy maar af en toe wat verteld. Dat maakt het een boeiend boek!
 
De titel is heel goed gekozen, want Livvy moet leren het geluk te zien in de gewone, soms saaie, dagen. De toekomst die ze voor ogen had (als historica verre reizen maken) is drastisch veranderd en daar moet ze mee leren leven.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023950776
Aantal blz: 352
Prijs: € 19,99