Literatuur

Elias, Robin – Oker

Inhoud:

 
Op weg terug naar ons appartement besluit ik nog even naar de supermarkt op Wilshire Boulevard te gaan. Ik loop langs de schappen met broodbeleg. Mijn kind is dood en mijn buik is leeg, dreunt het in mijn hoofd, maar ik doe alsof het goed met me gaat. Niets aan de hand. Ik. Doe. Boodschappen.
 
Een Nederlands echtpaar vertrekt met hun vierjarige dochtertje voor enkele maanden naar Californië. Het avontuur van zo’n langer verblijf in de nieuwe wereld, het plezier van rondreizen door afwisselende landschappen – het wordt overschaduwd door een verdriet dat zij in stilte samen met zich meedragen. Treffend beschrijft Oker hoe het gezin zijn plek vindt op vreemde bodem. In  mooie zinnen wordt de lezer meegenomen in het Route 66-gevoel, maar ook in de pijn die hen onderweg vergezelt. Het eindeloze okergele landschap, de afwisseling van adembenemend mooie bergen en ontzagwekkend diepe kloven – dit alles vormt het ruige decor voor een verhaal over liefde die volhoudt onder zware omstandigheden. Waar zoveel schaduw is, moet sterk licht zijn.
 

Waardering:

 
Daan en Nina gaan een paar maanden in Los Angelos wonen en werken. Daan is hoogleraar en geeft daar les op de UCLA en Nina heeft een beurs om onderzoek te doen. Hun dochter Roos gaat ook mee. 
Ze hebben een zware tijd achter de rug. Hun dochtertje Hannah is te vroeg geboren en na twee weken overleden. 
De schrijfsters zijn er in geslaagd om op een prachtige literaire manier te schrijven over de belevenissen in Amerika en hun emoties over het leven en overlijden van hun dochter. Soms overheerst rauwe pijn, maar hun liefde voor elkaar en de kracht van God trekt ze er doorheen. De zwarte hond ligt op de loer, maar ze gaan toch verder met hun leven. 
 
Mooi, ontroerend en rijk!
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Ark Media
ISBN 9789033801518
Aantal blz: 200
Prijs: € 18,95