Literatuur

Witvliet, Marianne – Als je verdwaalt

Inhoud:

Na de dood van haar vader en de daaropvolgende verhuizing heeft Jip het gevoel dat ze langzamerhand de grip op haar leven verliest. Eenzaam trekt ze zich terug in de natuur, op zoek naar troost. Ze maakt kennis met een tuinman, bij wie ze iets van de veiligheid en het zelfvertrouwen terugvindt dat haar vader haar gaf. Dan komt Juda op haar pad. Hij begrijpt haar, maar brengt haar ook compleet in verwarring. Toch moeten ze samen vechten voor de plek waaraan ze hun hart verloren hebben.

Waardering:

Het boek begint waar Jip vlak na haar verhuizing samen met haar hond in de tuin van de buren terecht komt. Zo ontmoet ze Juda. Deze eerste ontmoeting verloopt niet zo soepel. De woordenwisseling die ze samen hebben pakt meteen en zet toon voor de rest van het boek.
Jip zit met zichzelf in de knoop. Een paar maanden geleden is haar vader, met wie ze een erg goede band had, overleden bij een ongeval. Samen met haar moeder is ze verhuisd maar hun relatie is koel. Ook haar baan als tekenlerares valt haar zwaar. Het voelt alsof ze nergens grip meer op heeft.
Op het landgoed ‘Het Zuyderhuis’ waar ze nu naast woont, doet ze bijzondere contacten en vriendschappen op. De oude eigenaresse, de student Juda die er zijn onderkomen heeft maar zeker ook de oude tuinman Bé. Met hem brengt ze veel tijd door met het helpen in de tuin terwijl ze wijze lessen van hem. Hoewel het contact met Juda wat stroef begint trekken ze al snel veel samen op. Voor Jip een ware zegen. Een warme douche na alles wat ze meegemaakt heeft.
Typerend voor deze roman is de prachtige zinsopbouw. Er is steeds iets om over na te denken. Jip is ook heel realistisch beschreven. Haar emoties, die soms alle kanten opvliegen, zijn levensecht. Naast deze diepgang zit er ook humor in wat vooral naar voren komt in de dialogen tussen Juda en Jip. Ze zijn allebei gevat, dat brengt regelmatig een glimlach op je gezicht.
Naast veel gesprekken  zit er ook een stukje mysterie in het verhaal. Jip ontmoet de rentmeester van Beatrijs. Vanaf het begin vertrouwd ze hem niet. Haar aversie tegen hem wordt steeds groter nadat er dingen gebeuren maar het lijkt alsof ze alleen staat met haar wantrouwen. De vraag is of ze het bij het rechte eind heeft…
Dit boek is echt een aanrader. Eigentijds, van eigen bodem en mét diepgang. Lezen dus!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN: 9789023959595
Aantal pagina’s: 271
Prijs: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: februari 2020