Historische romans

Epping, Dineke – Thuis op Dunleigh Hall

Inhoud:

 
In het romantische en meeslepende ‘Thuis op Dunleigh Hall’ van Dineke Epping, ontvouwt een kil verstandshuwelijk zich tot een diepe liefde.
 
Ierland, 1876. Wat doe je als de plaats die je thuis zou moeten zijn, als een zware last op je schouders rust? William Garney, 4e graaf van Rassmore, erfde van zijn vader het verwaarloosde landgoed Dunleigh en torenhoge schulden. Hij kan op geen enkele manier voldoen aan zijn verantwoordelijkheden. Totdat zijn buurman hem op een nieuw idee brengt…
 
Als steenrijke Amerikaanse zou Caroline Milton graag gezien moeten zijn in de hoogste kringen van New York. Haar vader dankt zijn fortuin echter aan de aanleg van spoorwegen in de burgeroorlog. Nieuw geld, weinig aanzien. Carolines moeder weet raad: ze neemt Caroline mee naar Londen, waar de adel altijd op zoek is naar een fortuin om in hun noodlijdende landgoederen te steken. Stel je voor dat Caroline een heuse titel in de wacht sleept.
 
Voor William is een verbintenis de beste oplossing voor zijn geldgebrek. Maar voor Caroline valt het niet mee de luxe en moderne gemakken van haar New Yorkse villa te verruilen voor een tochtig en kil landhuis in het woeste Ierland. En is hun huwelijk wel opgewassen tegen de dreiging van een opstand?
 

Waardering:

 
Caroline is graag bij haar grootouders in hun boomgaard. Maar haar moeder heeft andere plannen met haar. Haar vader heeft een fortuin verdient met de spoorwegen tijdens de burgeroorlog en nu wil haar moeder helemaal bij de elite van New York gaan horen. Maar de nieuwe rijken worden niet zo makkelijk geaccepteerd. Daarom heeft Carolines moeder het plan opgevat dat haar dochter een edelman uit Engeland moet trouwen.
William Garney is nu een jaar graaf van Rassmore en is erg geschrokken van de staat waarin zijn vader het landgoed heeft nagelaten aan hem. Het geld is op, de rentmeester steekt veel geld in eigen zak en de mensen zijn ontevreden. Ook is er ontzettend veel achterstallig onderhoud. Als zijn buurman hem het idee aan de hand doet om een rijke vrouw te zoeken beseft hij dat dat de enige oplossing. Samen met zijn buren gaat hij naar het seizoen in Londen.
 
Daar is Caroline ook met haar moeder en beste vriendin Nancy en haar moeder. Nancy is het jaar daarvoor met een graaf getrouwd. Caroline vindt de gewoontes van de Britten erg moeilijk en wordt nogal eens uitgelachen door de Britse snobs. Maar als ze een dame laat dansen met de man waar die een oogje op heeft gaat het beter.
Haar moeder is erg dominant en vindt dat ze met de hoogste in adel moet trouwen. Gelukkig komt graaf Rassmore daar tussen en Caroline accepteert zijn huwelijksaanzoek meteen. Nu is ze eindelijk verlost van de bemoeizucht van haar moeder en die vreselijke markies.
 
Als Caroline aankomt in Dunleigh is dat niet helemaal zoals verwacht. Het is er koud en het personeel luistert niet naar haar. Al snel verlaat haar kamenierster haar. Ze krijgt wel hulp van buurvrouw Imogen, maar die lijkt wel erg close met William te zijn. 
William heeft het heel druk met zijn modelboerderij en dreigingen van rebellen. Caroline voelt zich eenzaam. Daarom zoekt ze contact met dorpelingen. Langzaam aan begint William te zien dat ze daar heel geschikt voor is. 
 
De karakter van Caroline en William zijn goed getekend. Het geloof komt vooral aan het einde van het boek voor bij William. 
Het is erg origineel om een historische roman te lezen vanuit een Amerikaans oogpunt! Dat geeft een hele andere kijk op de protocollen en gebruiken van de Britse en Ierse adel.
Tineke Epping heeft de gave om heel boeiend te schrijven. Het boek heeft 512 bladzijden maar verveelt geen moment! 
Het einde is een beetje voorspelbaar, maar wel mooi.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Kok
ISBN 9789029726757
Aantal blz: 512
Prijs: € 24,99
 

Extra: