Streek- en familieromans

Rapenburgh, Daphne van – De viool van de vijand

Inhoud:

Wanneer twee jonge Duitse soldaten bij de familie van Maarsen aankomen met een viool, denkt vader Van Maarsen dat ze weinig kwaad in de zin kunnen hebben. Ze hebben een viool bij zich, geen geweer! Hij ziet in deze jongemannen uitstekende toekomstige echtgenoten voor zijn dochters. Deze naïeve gedachte komt hen duur te staan als blijkt wat het ware gezicht is van de Duitsers die zo vriendelijk leken.

Waardering:

Deze streekroman speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Marie van Maarsen is een jonge meid en groeit op samen met haar zes zussen. Al voor de oorlog begint kent het gezin geen overvloed. Met elkaar redden ze het niet. Maar met de oorlog sluipt ook de armoede het huis binnen.
Doordat vader goedkeuring geeft aan Duitse soldaten met een viool om in huis te komen, lijkt het voor de mensen alsof hij heult met de vijand. De gevolgen die dit heeft had hij nooit voorzien. Het gezin wordt uit elkaar gescheurd.
Dirk de Lange heeft al heel lang een oogje op Marie. Maar door zijn ouders werd hem verboden met haar om te gaan. Als hij het toch voor haar opneemt, voor het oog van veel dorpelingen, wordt hij zelfs uit zijn familie gestoten. En als Marie dan ook ineens vertrokken blijkt, blijft hij alleen over.

Een traditionele streekroman met een eenvoudige schrijfstijl die wat hakkerig overkomt. Maar een verhaal wat je wel weet te raken. Marie en haar familie zijn volkomen onschuldig maar worden als vuil behandeld. Zonder poespas wordt geschreven hoe Dirk Marie in zijn hart heeft gesloten en haar, wat er ook gebeurd, trouw blijft.

Gegevens:

Uitgeverij: Zomer&Keuning
ISBN: 9789020537734
Aantal pagina’s: 189
Prijs: € 17,50
Prijs e-book: € 7,99
Uitgave: februari 2020