Streek- en familieromans

Klijn, Jan W. – Volhouder

Inhoud:

 
Als kind verhuist de jonge Raymond, hoofdpersoon in ‘Volhouder’ van Jan W. Klijn, met zijn ouders uit de Flevopolder naar het oude vestingstadje Woudrichem. Daar beleeft hij een zorgeloze jeugd. Zijn vader is politieagent, zijn moeder werkt op een reisbureau. 
 
Al van jongs af aan heeft hij een droom: hij wil in een ziekenhuis werken. Hij wordt vijf keer uitgeloot voor de studie geneeskunde, maar Raymond is vasthoudend. Hij geeft zijn droom niet op.
 

Waardering:

 
In dit boek wordt het waargebeurde verhaal van orthopeed Raymond Nelis verteld. De orthopeed heeft de schrijver toestemming gegeven om zijn verhaal op te schrijven. Dat verhaal gaat tot de leeftijd die de dokter nu ook ongeveer heeft, veertig jaar oud.
Maar het begint al op jonge leeftijd. Als hij 5 jaar oud is, laat hij al zien dat hij daadkrachtig is en niet bang voor bloed. Hij handelt voortvarend. Dan zegt hij ook dat hij dokter wil worden. En zijn verdere studietijd werkt hij daar naar toe.
Na het vwo meldt hij zich aan voor de studie medicijnen, maar wordt uitgeloot. Na een jaar in België besluit hij dan ondertussen maar de opleiding tot operatie-assistent te doen. Hij blijft ondertussen meeloten voor medicijnen. En na 5 keer is het raak.
Het boek vertelt ook over relaties die Raymond heeft en over zijn grote hobby: voetbal. 
Het eindigt als hij zijn vaste aanstelling heeft als orthopeed.
Velen uit de omgeving van Gorinchem zullen de naam van deze orthopeed herkennen en misschien zelfs door hem geopereerd zijn, want hij werkt in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.
 
Alhoewel er hier en daar wat vaag gedaan wordt over relaties is het boek een duidelijk verhaal over het leven van Raymond. De stijl is typisch die van een streekroman en het is af en toe wat belerend. Het laat duidelijk de vastberadenheid van Nelis zien om dokter te worden.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Zomer & Keuning
ISBN 9789401911887
Aantal blz: 224
Prijs: € 16,50
 

Extra: