Historische romans

Dijk, Liesbeth van – De joodse hemel

Inhoud:

Nava werkt als verzorgster op de kinderafdeling van ‘Het Apeldoornse Bosch’. Daar is haar gehandicapte broertje Levi opgenomen, en Nava heeft haar ouders plechtig beloofd trouw voor hem te zorgen.
Het thuisfront heeft het moeilijk door de toenemende vernederende maatregelen tegen de Joden door de Duitse bezettingsmacht. Nava blijft het liefst in Apeldoorn, want de Duitsers laten de Joodse inrichting betrekkelijk ongemoeid. Niet voor niets wordt de instelling ‘de Joodse hemel’ genoemd. Bovendien is Nava daar bij haar collega Jacob – een intelligente en zorgzame verpleger, met wie ze al snel een relatie krijgt.
Dan komen er steeds meer geruchten dat de Duitsers ‘Het Apeldoornse Bosch’ gaan ontruimen. Alle niet-Joodse collega’s worden ontslagen en de dreiging neemt toe. Jacob deelt zijn zorgen met Nava. Zal hij de instelling ontvluchten en haar achterlaten met de kwetsbare Levi?

Waardering:

Een stukje onbekende geschiedenis over de Joods-psychiatrische inrichting ‘Het Apeldoornsche Bosch’.
Je word meegenomen in het verhaal van een aantal jonge mensen die hier een baan hebben. Zo wordt een beeld geschetst van wonen en werken in deze bloeiende inrichting. Terwijl de oorlog in volle gang is en ook hen steeds meer beperkingen opgelegd worden, leven ze nog een relatief rustig, veilig leven. Tot in januari 1943 het hele complex geruimd wordt en alle bewoners en personeelsleden afgevoerd worden naar Auschwitz.
De geschiedenis raakt te lezer. Het moet afschuwelijk zijn geweest. Het is goed om dit stukje geschiedenis, wat zo dichtbij heeft afgespeeld, te kennen.
Het is jammer dat het verhaal de diepgang mist. De karakters van de hoofdpersonen blijven wat aan de oppervlakte.
Toch is het een aanrader om dit boek te lezen zodat je weet over deze vreselijke gebeurtenis.
Achterin het boek staan foto’s en wat informatie over ‘Het Apeldoornsche Bosch’.

Gegevens:

Uitgeverij: Den Hertog
ISBN: 9789033131592
Aantal pagina’s: 285
Prijs: € 21,50
Uitgave: april 2022