Literatuur

Veen, Sytse van der – Een stem uit de hemel

Inhoud:

Lennard Zomers, eerstejaarsstudent psychologie in Utrecht, verlangt naar het schrijverschap en naar vriendschap. Als hij kennis maakt met de excentrieke Arthur Visser lijken beide verlangens te worden vervuld. De fanatieke atheïst Arthur betrekt Lennard bij een bijzonder project: het bestrijden van alles wat Arthur in zijn jeugd heeft meegekregen van zijn vader, een strenggereformeerde dominee. Het brengt Lennard in contact met de voor hem onbekende wereld van het orthodoxe christendom; een wereld van tradities en religieuze ervaring.
Een intelligente en spannende roman over de strijd tussen botsende levensovertuigingen, tussen geloof en ongeloof, tussen een zoon en zijn vader.

Waardering:

Als Lennard na de zomervakantie gaat studeren kiest hij bewust voor psychologie. Hij heeft nog niet veel meegemaakt, maar wil wel schrijver worden. Zodra hij in dezelfde collegezaal ziet pikt Arthur hem er uit. Hij zoekt contact met hem. Lennard, die weinig contacten heeft, staat daar wel voor open. Zelfs als een vriendin en een zus van Arthur hem waarschuwen. Arthur heeft weinig empathie met anderen en kan gemeen zijn.
Als Artur hem vraagt zijn levensverhaal te schrijven stemt hij in.
Arthur is voor hem een mysterieus persoon. Hij is streng christelijk opgevoed maar heeft zich daar heel erg tegen afgezet. Hij haat het geloof en de manier waarop hij is opgegroeid.
Lennard onderzoekt dat leven. Hij gaat naar een kerkdienst waar Arthurs vader voorgaat als dominee.

Het is een roman die het christelijke geloof op een andere manier probeert te laten zien dan vaak wordt gedaan in literatuur. De kritiek van Arthur is zo absurd en gaat zo ver dat het geloof voelt als het slachtoffer. Van de evangelische christen wordt een  behoorlijke karikatuur gemaakt, dat is wat minder sterk.
In de eerste druk was de tekst op de achterkant vreemd onjuist, maar dat is met de tweede druk gelukkig opgelost.

Het is een echt een boek voor de liefhebbers van christelijke literatuur!

Gegevens:

Uitgeverij Manuzio
ISBN 9789492600394
Aantal blz: 219
Prijs: €19,99
 

Extra:

Lees het leesfragment