Nederlandse romans

Dijk, Marijke van – Verzwegen verleden

Inhoud:

Wanneer de studente Emma Bosgra in de kelder van haar hospita een oude koffer met daarin een dagboek vindt, is haar nieuwsgierigheid meteen gewekt. Ze wordt meegezogen in het bewogen leven van Bärbel Laubach die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in het Duitse stadje Oranienburg woonde. Bärbels bemoeienissen met een dwangarbeider, haar liefdesleven en de tragische gebeurtenissen in en rondom kamp Sachsenhausen, laten Emma niet meer los. Hoe is het dagboek van Bärbel in de stad Groningen terechtgekomen? Deze en meerdere vragen spelen dagenlang door Emma’s hoofd. Gedreven om dit mysterie op te helderen, schakelt ze de hulp in van David Nouwen, hoogleraar geschiedenis die zich gespecialiseerd heeft in de Holocaust. Samen gaan ze op onderzoek uit.
Het spoor leidt hen van het Groningse platteland naar oude archieven in Amsterdam, de verschrikkingen van kamp Sachsenhausen en zelfs naar het eeuwenoude Berlijn.
Kunnen ze het mysterie oplossen of zal de waarheid voor altijd verzwegen blijven?

Waardering:

Afwisselend lees je stukken uit het dagboek van Bärbel en in de tegenwoordige tijd over Emma, die haar dagboek gevonden heeft. Hoe komt het dagboek in de kelder van haar hospita?
Samen met de oom van Mark, professor David Nouwen, gaat ze op onderzoek uit naar de herkomst van dit boek. Ook wil ze graag weten wat er van Bärbel geworden is. Maar David mag niet weten dat het dagboek uit de kelder van zijn oma komt, dus Emma moet verbergen dat ze daar woont. Emma voelt zich aangetrokken tot David en dat lijkt wederzijds, maar kan dat wel?

Het verhaal van Bärbel begint in Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog. Bärbels familie moet niets hebben van Hitler en zijn nazi’s maar moeten toch aan sommige dingen mee doen. Ze wonen in Oranienburg en daar wordt als snel concentratiekamp Sachsenhausen gebouwd. Duizenden joden worden er als dwangarbeiders heen gestuurd. Bärbel hoort vreselijke verhalen over het kamp.
Als ze een jongen van haar leeftijd ziet lopen besluit ze hem te helpen. Ze steekt hem zo vaak ze kan voedsel toe.

Een prachtig verhaal dat mooi samen komt. Sommige gebeurtenissen zijn wel wat toevallig. Het is mooi om ook een de kant vanuit het Duitse verzet te lezen.
Boeiend, romantisch en mooi!

Gegevens:

Uitgeverij Scholten
ISBN 9789079859955
Aantal blz: 342
Prijs: € 16,95