Historische romans

Dobson, Melanie – Een kamer vol lichtjes

Inhoud:

Amsterdam, 1942. Anneliese “Eliese’ Linden werkt bij de Hollandsche Schouwburg en probeert zoveel mogelijk Joodse kinderen uit de handen van de nazi’s te houden. Maar uitgerekend haar eigen zoontje belandt in Westerbork. Wanneer Eliese zelf ook moet vluchten is het voor haar onmogelijk te achterhalen wat er is gebeurd met hem en de andere kinderen die ze niet kon redden. Het uitblijven van antwoorden achtervolgt haar de rest van haar leven. Tot 75 jaar later een onbekende vrouw bij haar op de stoep staat.
Ava Drake vermoedt dat haar overgrootvader William Kingston niet de oorlogsheld is die hij beweert te zijn. Haar werk bij de Kingston Foundation brengt haar bij de koffieplantage van Landon West in Oeganda. Ava en Landon ontdekken een verband tussen hun families, en zo ontmoet Ava Landons overgrootmoeder. Als Ava haar verhaal heeft gehoord, plaatst dit haar lijnrecht tegenover een aantal machtige familieleden die bereid zijn ver te gaan om de waarheid geheim te houden.

Waardering:

Anneliese Linden wordt tegen haar wil in haar het werk gezet in de Schouwburg. Haar taak is om de Joodse mensen die daar binnenkomen te registreren. Kinderen worden apart opgevangen in de creche aan de overkant van de straat.
Anneliese ziet kan om kinderen te helpen ontsnappen door hen ongeregistreerd over te dragen. Hierbij werkt ze samen met haar jeugdvriendin, Josie, die in de creche werkt.

Een tweede verhaallijn speelt zich af in het hedendaagse en gaat over Ava Drake. Ava komt uit de rijke familie Kingston. Met haar oma heeft ze een goede band maar de rest van de familie kan haar amper verdragen. Samenwerkend met haar oma onderzoekt Ava organisaties en doelen die een steunfonds aanvragen.
Ava besluit wat onderzoek te doen naar het leven van haar overgrootvader, William Kingston. De man is bekend om zijn rijkdom. Hij heeft na de oorlog veel geld gestoken in de wederopbouw.
Maar al snel stuit Ava op vraagstukken die niemand lijkt te willen beantwoorden. Dat maakt haar nieuwsgierigheid alleen maar groter!
Ondertussen reist ze voor haar werk af naar een koffieplantage in Afrika. Haar bezoek verloop totaal anders dan ze had kunnen denken. Zo ontmoet ze de overgrootoma van de eigenaar die wel heel bijzonder reageert als Ava verteld uit welke familie ze komt.

Twee verhaallijnen die samensmelten. Teveel ontmoetingen die zo perfect passen is te toevallig en maakt het verhaal wat onwaarschijnlijk. Maar het is een fictief verhaal dus erg storend is het niet.
De kindersmokkel in de schouwburg is wel echt gebeurd. De personen Walter Süskind en Henriëtte Pimentel hebben echt in samenwerking met verzetsgroepen honderden kinderen gered van deportatie. Dat geeft het boek met een meer waarde.

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029728522
Aantal pagina’s: 382
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Jaar van uitgave: 2019