Historische romans

Dobson, Melanie – Het geheim van Chateau d´Epines

Inhoud:

 
‘Het geheim van Chateau d’Epines’ van Melanie Dobson vertelt het spannende en meeslepende verhaal van een jonge Franse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog haar leven riskeert om verzetsstrijders te verbergen in een gangenstelsel onder het landgoed waar zij woont. 
 
Zeventig jaar later zoekt haar kleindochter haar toevlucht tot het landgoed om een relatiebreuk te ontvluchten en aan een oorlogsdocumentaire te werken. Ze is geschokt wanneer ze ontdekt welke rol het familiehuis in de oorlog gespeeld heeft. 
 
Maar als ze het gangenstelsel onder het landgoed begint te verkennen, ontdekt ze dat haar oma nog veel meer geheimen heeft bewaard.
 

Waardering:

 
Melanie Dobson heeft in deze roman de verhalen van grootmoeder Giselle en kleindochter Chloe verweven. 
Giselle leeft in 1940 tijdens de Duitse bezetting in het chateau van haar familie in Frankrijk. Vanaf het begin haat ze de Duitsers, die de joden vervolgen. Ook haar joodse vriendin loopt gevaar. Giselle kan niet begrijpen waarom mensen de joden haten.
Haar broer was met het Franse leger geëvacueerd maar komt in het geheim terug. Hij verbergt zich met een groep verzetsstrijders in de tunnels onder het chateau. 
Giselle brengt hen eten, maar moet daarmee stoppen als de Duitsers het chateau confiskeren en er hun intrek nemen. Giselle moet dan voor hen koken.
 
Het verhaal van kleindochter loopt parallel met het verhaal van Giselle. Om en om een hoofdstuk over Giselle en over Chloe.
Chloe staat op het punt om met haar verloofde Austin Vale te trouwen. Hij wil gouverneur worden en heeft een vrouw nodig die goed overkomt bij het publiek. Chloe houdt niet zo van al het publieke gedoe, maar gaat er in mee.
Dan belt haar moeder dat ze naar het chateau in Frankrijk moet om een filmmaker rond te leiden en verhalen over haar grootmoeder te vertellen.
Als ze in New York Austin ziet, komt het tot een breuk in hun relatie. Ze is blij dat ze onderweg is naar Frankrijk.
 
Daar probeert ze te ontrafelen wat er allemaal gebeurt is tijdens de oorlog. Maar degene die het meeste kan vertellen, wil niets vertellen. Madame Calvez (Lisette is Giselle’s verhaal) is oud en de herinneringen doen pijn.
 
In het boek is veel aandacht voor joden, alhoewel die niet de hoofdpersonen zijn. Het vertelt over een onbekend stukje geschiedenis: dat Duitse joden diende in het Duitse leger. Het waren veelal “mischlinge”, gemengde joden (met een joodse en een Duitse ouder). Interessant!
 
Het is een prachtig en heel boeiend boek! Dobson weet de geschiedenis heel interessant en boeiend over te brengen. 
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Kok
ISBN 9789029727037
Aantal blz: 399
Prijs: 21,99
 

Extra: