Historische romans

Sundin, Sarah – De boekhandel van het verzet

Inhoud:

In ‘De boekhandel van het verzet’ van Sarah Sundin neemt de Amerikaanse ballerina Lucie haar favoriete Engelstalige boekhandel over, zodat de Joodse eigenaren kunnen ontsnappen. Ze helpt het verzet door geheime boodschappen tussen de bladzijden van de boeken te verstoppen.
Als ze landgenoot Paul Aubrey ontmoet, bloeit er iets moois op. Lucie denkt alleen dat Paul onder een hoedje speelt met de Duitsers…en hij kan haar het werkelijke doel van zijn missie niet vertellen.

Waardering:

Lucie Girard geeft haar ballerina-carrière  op om de boekhandel van haar Joodse vrienden te kunnen kopen, zodat zij Parijs kunnen ontvluchten.
Ze houdt van boeken en geniet, ondanks allerlei keerzijdes, van het werk.
Al snel ontmoet ze Paul Aubrey. Een weduwnaar die met zijn 4-jarige dochter naar de winkel komt. De vonk die overslaat is onmiskenbaar. Meteen dezelfde avond nog hebben ze een date. Maar dan hoort Lucie van haar vrienden in de kerk dat Paul een landverrader is, dat hij in zijn fabriek trucks voor de Duitsers maakt. Lucy wil niets meer met hem te maken hebben.. tot groot verdriet van Paul.
Paul maakt inderdaad auto’s voor de Duitsers. Dit gebruikt hij als dekmantel om informatie voor de Amerikanen te verzamelen. Hij wordt genegeerd door mensen de hij ooit zijn vrienden noemde. En wat erger, ook zijn kleine meisje hoor nergens bij en is eenzaam.
Ook Lucie raakt betrokken bij het verzet. Haar boekhandel wordt gebruikt voor het uitwisselen van boodschappen tussen verzetsleden. Als dan blijkt dat Paul één van de verzetsleden is, is haar verliefdheid niet meer te houden en beland ze in een stormachtig, gevaarlijk liefdesavontuur.

Een stukje oorlog, belicht uit een hoek waar je niet vaak over leest. Het gaat alleen over de beginjaren van je oorlog (1940-1942).
 De eerste voetstappen van het verzetsleven in Parijs, de sabotage in de fabriek en de vlucht van Parijs naar Amerika als Parijs bezet wordt.
De karakters zijn mooi beschreven. Zowel Paul als Lucie en zeker ook de kleine Josie waar Lucie meteen een band mee heeft.
Zeker in de tweede helft van het boek zit je vastgekluisterd in het verhaal omdat het echt spannend wordt. De hoofdpersonen liggen je zo na aan het hart dat je wilt weten hoe het met ze af gaat lopen.
Een goed verhaal met genoeg inhoud, diepgang, spanning en romantiek om in één ruk uit te lezen.
In het nawoord van de auteur lees je dat dit boek is gebaseerd op waargebeurde verhalen over moedige mensen die hun steentje bijdroegen in de tweede wereldoorlog.

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029733151
Aantal pagina’s: 398
Prijs:  23,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: September 2022