Eigentijdse romans

Lunteren, Eshter van – Door de wol geverfd

Inhoud:

2021. Merel zoekt haar weg in een leven van ambitie; zeker nu het vennootschap binnen het kantoor waar ze werkt binnen handbereik is. Als haar dochter door een ongeluk wekenlang thuis komt te zitten – en Merel tegen wil en dank voor haar moet zorgen – duiken ze samen in de geschiedenis van hun monumentale wevershuisje aan de Oranjegracht in Leiden. Een geschiedenis die Merel aan het denken zet over de keuzes die ze maakt. 1832. Flora verliest haar man aan de eerste cholera-epidemie die door het land raast en raakt daarmee bijna alle inkomsten die haar gezin had kwijt. Ze besluit de plek van haar man in de weeffabriek in te nemen. Een besluit met niet geringe gevolgen. Lukt het haar het hoofd boven water te houden en haar gezin in het wevershuisje aan de Oranjegracht te onderhouden?

Waardering:

Twee vrouwen in Leiden, wonend in hetzelfde wevershuis. De ene in 1832, de andere in het heden.
Flora woont samen met haar moeder en twee dochters in het wevershuisje nadat haar man is overleden aan cholera. Om wat geld bij elkaar te sprokkelen vraagt ze bij de weeffabriek om een baan. Deze krijgt ze, achter de weefmachine. Terwijl haar moeder voor de meisje zorgt wacht haar dag na dag wacht een zware dag. Soms tot laat in de avond, voor een schijntje.
Naast de zorgen hoe ze haar huur moet betalen en haar kinderen moet voeden zijn er nog veel meer zorgen die Flora omringen. Want wat is er bijvoorbeeld aan de hand met Elke, haar nieuwe vriendin?
Twee eeuwen later woont Merel in dit stukje cultureel erfgoed. Samen met haar man en twee dochters. Merel is op weg om promotie te maken op haar werk en zet hier alles op in. Tot ze noodgedwongen thuis komt te zitten na een ongeluk van haar dochter. De spanning tussen haar en haar man Kais is vanaf de eerste bladzijde voelbaar. Ze lijken het nergens over eens te kunnen zijn. En als Merels collega Emiel te vertrouwelijk met haar omgaat, is Merel hier veel te vatbaar voor.
Maar is dit wat ze echt wil, haar gezin verlaten en een leven opbouwen met Emiel?

Complimenten voor deze Nederlandse auteur die zo’n mooi boek heeft neergezet.
Kiezen welke van de twee verhaallijnen het mooiste is, wordt lastig, ze zijn allebei goed.
Beide leven toe naar een climax, waarvan je de ene beter aan ziet komen dan de andere. De karakters zijn goed, reëel neergezet. Het is te merken dat Esther zich verdiept heeft in de geschiedenis van de Leidse weverij. Mooi ook dat het ‘Museum het Leids wevershuis’ echt bestaat.
Het leek in het begin wat storend dat de hoofdstukken erg kort zijn en steeds weer overspringen naar een andere tijdlijn, maar dit went.
Dit boek is een aanrader voor iedereen. Liefhebbers van historie kunnen hier hart ophalen maar ook het hedendaagse verhaal zal iedereen aanspreken door de toegankelijkheid.
We zien uit naar meer uit de hand van deze schrijfster!

Gegevens:

Uitgeverij: Sestra
ISBN: 9789464250114
Aantal pagina’s: 366
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 14,99