Elliot, Elisabeth – Vertekend Beeld
Eigentijdse romans

Elliot, Elisabeth – Vertekend Beeld

Inhoud:

Margareth, een 25 jaar oude zendelinge, reist vol idealen naar het Andes gebergte in Ecuador om onder de indianen te werken. Ze ziet aanvankelijk weinig vrucht op haar werk, maar stijgt in aanzien vanwege haar aandeel bij de geboorte van een baby in stuitligging.
Ze werkt aan een vertaling van de Bijbel in een lokale taal. Maar dan vindt er een tragische gebeurtenis plaats waarin Margareth ook een aandeel heeft. Een gebeurtenis die haar beeld van zendingswerk, van haarzelf, en vooral haar beeld van God ingrijpend verandert.
De rauwe werkelijkheid van het zendelingsleven bleek niet overeen te komen met het idealistische plaatje dat veel Amerikaanse lezers hadden. Men kon zich niet voorstellen dat God een afloop zoals in dit boek zou toestaan. Maar Elisabeth schreef uit ervaring. Ze had als zendelinge heel wat teleurstellende ervaringen gehad. ‘Tja, lieve mensen, dat doet Hij toch echt,’ reageerde ze.

Dit verhaal geeft niet alleen een realistisch beeld van zendingswerk, maar stelt de lezer ook indringende vragen over het eigen Godsbeeld.

Waardering:

Margareth groeit op in een gezin dat betrokken is bij de zending. Haar tante is zendelinge en als zij op verlof is logeert ze bij hen.

Als Margaret een spreker hoort, voelt ze zich geroepen om ook zendelinge te worden. En na de bijbelschrijvers vertrekt ze naar Ecuador om onder de bergindianen te werken. Daar werken nog niet veel zendelingen en er is geen bijbel in hun taal.
Eerst leert Margareth Spaans in een grote stad. Daarna verhuist ze naar een klein dorp dichtbij de bergen. Daar moet ze helemaal zelf zien hoe ze de indianen kan ontmoeten en hen het evangelie kan uitleggen. De mensen die haar zouden gaan helpen om een school op te richten komen niet, dus Margaret staat er alleen voor.
Op een conferentie ontmoet ze andere zendelingen en ze krijgt nog sterker het idee dat Gods werk vooral van haar inspanningen afhangt. Zij moet het goed doen. Maar ze krijgt daar ook steeds meer problemen mee. Wil God wel dat ze dit doet en waarom doet Hij dan niks?

Het is goed te merken dat dit een boek uit 1966. Het taalgebruik is wat verouderd en er zitten weinig witregels tussen verschillende stukken. Daardoor is het soms wat onduidelijk of een gebeurtenis of gedachte in het heden of verleden afspeelt.
Het is helaas ook wat langdradig, je moet er je gedachten goed bijhouden.
Daarnaast lijkt het boek wat “onaf”. Hoe gaat het verder met Margaret en haar bediening?
Dat is jammer, want het onderwerp is best interessant en ook de vragen waar Margaret mee worstelt zijn dat.

Gegevens:

Uitgeverij Brevier
ISBN 9789493291126
Aantal blz 252
Prijs: € 23,99

Extra:

Hier vindt u een aantal gespreksvragen