Historische romans

Finkbeiner, Susie – En verlos ons van het stof

Inhoud:

Het is 1935. De tienjarige Pearl Spence is een speels meisje met veel fantasie. Daarmee slaat ze zich door het leven in het door droogte en ziedende stofstormen geteisterde Red River, Oklahoma. Haar vader, sheriff Spence, is een baken van rust in de getergde stad en ze is er trots op zijn dochter te zijn. Dan vestigt zich in Red River een gevaarlijke man, die het op Pearl lijkt te hebben gemunt. Als hij een schokkend geheim onthult waar het hele stadje bij betrokken is, zakt de bodem onder Pearls bestaan weg. Als dit waar is, wie ís ze dan eigenlijk?

Waardering:

Op de eerste bladzijde maken we kennis met Pearl Pence, dochter van de plaatselijke sheriff.  Pearl is een meisje wat je meteen in je hart sluit. Evenals de rest van het gezin waar zij uitkomt.
Het is 1935, de tijd van de ‘Dust Bowl’. Stof, óveral stof. En zeker als er een stofstorm is geweest. De gevolgen zijn enorm. Niet alleen dat er dag in dag uit een gevecht tegen het stof is, maar ook armoede en honger. De familie Spence helpt de mensen waar ze kunnen, maar ook zij staan machteloos.
Dan komt er een zwerver in hun dorp wonen die steeds op lijkt te duiken waar Pearl is. Wat wil hij van haar? Pearl voelt zich niet veilig in zijn buurt, maar het lijkt of niemand haar begrijpt. Deze man, Eddie, zegt dingen waar ze niets van begrijpt maar wat haar wel onrustig maakt.

En verlos ons van het stof is een erg goed geschreven historische roman.  Geen romantisch, vrolijk verhaal maar indrukwekkend en emotioneel. Al dat stof.. je kunt je het bijna niet voorstellen, maar krijgt er wel een beeld bij door de beeldende manier waarop het beschreven is.
De karakters zijn levensecht beschreven. Zo waardeer je de familie Spence en krijg je kippenvel van Eddy. Er wordt naar een plot toegewerkt. Als lezer ben je erg benieuwd wat er nu precies aan de hand is. Je hebt een vermoeden, maar wordt toch nog verrast door de exacte waarheid en alles wat daaromheen gebeurt.

Dit boek behoort zonder meer bij één van de betere boeken. Een aanrader voor iedereen!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN: 9789023996989
Aantal pagina’s: 368
Prijs: € 19,99