Historische romans

Wiseman, Ellen Marie – De wezenmoeder

Inhoud:

Ellen Marie Wiseman neemt de lezer in ‘De wezenmoeder’ mee naar het Philadelphia van 1918, waar de Spaanse Griep zich razendsnel verspreidt. De dertienjarige Pia moet in haar eentje voor haar babybroertjes zorgen. Als ze op zoek gaat naar iets te eten, moet ze hen noodgedwongen alleen thuislaten. Maar als ze terugkomt, zijn haar broertjes verdwenen. Ze zijn het slachtoffer geworden van een impulsieve beslissing van hun overbuurvrouw, die in diepe rouw is gedompeld na het verlies van haar eigen zoontje. Haar beslissing om de jongetjes mee te nemen, mondt uit in een sinister plan. Zal Pia haar broertjes ooit nog terugzien?

Waardering:

Inwoners van de Philadelphia zijn overruled door de komt van de Spaanse griep. De besmetting is enorm, de ziekte gaat aan weinig huizen voorbij. Pia woont met haar moeder en twee kleine broertjes in een achterstandswijk. Ook Pia’s moeder wordt ziek en overlijdt snel. Pia moet alleen voor haar babybroertjes zorgen in barre omstandigheden. Als er echt geen eten meer in huis is kan ze niet anders dan op zoek gaan naar voedsel. Tegen alle gevoel in sluit ze haar broertjes op in de hoop snel terug te zijn. Maar ook is besmet met de griep en halverwege haar toch stort ze in om pas dagen later bij te komen in een kerk. Hoezeer ze ook duidelijk probeert te maken dat ze op zoek moet naar haar broertjes, Pia wordt naar een weeshuis gebracht en kan niets doen. 
De omstandigheden in het weeshuis zijn erbarmelijk. Tot Pia een mooie kans krijgt; een betrekking bij een doktersgezin waar ze liefdevol wordt opgenomen. Om meteen haar achtergrond prijs te geven durft ze niet maar ze kijkt uit naar een kans om op zoek te gaan naar haar broertjes.
De overbuurvrouw van Pia, Bernice Groves, heeft haar man en zoontje verloren. Als ze Pia het huis ziet verlaten gaat ze op onderzoek uit en maakt een domme fout. Ze rolt van het ene probleem in het andere. Ze schrikt dan ook als haar wegen zich met die van Pia kruisen. Bernice en Pia blijven elkaar tegenkomen en hoe vaker Pia Bernice ziet, hoe minder ze haar vertrouwd. 
Bijzonder om midden in de Corona-crisis dit boek over de Spaanse griep te lezen. De overeenkomsten zijn talrijk met als grote verschil de omstandigheden qua hygiëne e.d. die nu zoveel beter zijn. 
De eerste hoofdstukken van dit boek zijn angstaanjagend en hartverscheurend. Een dertienjarig meisje wat de zorg voor twee baby’s op zich neemt terwijl haar moeders lichaam in de slaapkamer aan het ontbinden is is meer dan je je voor kunt stellen. Hartverscheurend! 
Het tweede gedeelte van het boek verloopt een stuk rustiger. Al zijn de omstandigheden waarin Pia verkeerd erbarmelijk. In het laatste gedeelte zit weer veel meer pit, wanneer Pia samen met haar teruggevonden jeugdvriend het verhaal van Bernice gaat ontrafelen. 
Net als alle andere boek van Ellen Marie Wiseman laat het verhaal je niet los nadat je het boek uit hebt. Het levensverhaal van Pia op zich is al een goed verhaal maar dat het verhaal van Bernice er doorheen verweven zit maakt het helemaal toch een prachtig boek. Niet twijfelen maar lezen! 

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789023960041
Aantal pagina’s: 385
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: augustus 2020