Historische romans

Gabhart, Ann H. – Rivier naar de vrijheid

Inhoud:

Een jonge vrouw staat op voor vrijheid – en in die strijd vindt zij misschien ook vrijheid voor haarzelf. Het weesmeisje Adria Starr wordt tijdens de cholera-epidemie van 1833 verzorgd door de slaaf Louis. Terwijl bijna iedereen vlucht, blijft Louis achter in Springfield, Kentucky. Hij grijpt de gelegenheid niet aan om te ontsnappen aan zijn slavernij, maar in plaats daarvan verzorgt hij de zieken en begraaft hij de doden.
Ondanks zijn heldhaftige gedrag wordt hij twaalf jaar later door zijn eigenaar verkocht. Adria is inmiddels negentien, maar zij is nooit vergeten wat Louis voor haar heeft gedaan. Ze is vastbesloten een manier te vinden om hem vrij te kopen. Maar voor deze moeilijke strijd heeft ze al haar moed en kracht nodig, en meer …

Waardering:

Dit verhaal grijpt meteen aan als je begint te lezen over het jonge meisje Adria Starr. Alleen overgebleven in het huis waar haar ouders en broertje zijn overleden door de Cholera. Haar redding komt in de vorm van Louis, een slaaf, die haar weghaalt bij de dode lichamen. Hij en tante Tilda nemen de zorg voor Adria op zich. Maar als de epidemie over is kunnen zij niet langer voor haar zorgen en zoeken ze een veilige plek. Deze vinden ze bij Ruth Harmon, die door de Cholera ook weduwe geworden is en haar leven op probeert te pakken als schooljuf.
Het verhaal neemt een sprong in de tijd. Adria is een jongvolwassen vrouw en strijd voor vrijheid van slaven. Iets wat niet door iedereen wordt gewaardeerd. Als Louis’ baas sterft en het erop lijkt dat Louis verkocht gaat worden bedenken ze een plan. En niet alleen zij maar heel veel andere dorpsbewoners zijn bereid Louis te helpen omdat ze niet vergeten zijn wat Louis tijdens de Cholera epidemie voor hen gedaan heeft.
Louis sluit je vanaf de eerste bladzijde in de hart. Zijn manier van leven, schikking in zijn lot, en geloof geven een meerwaarde aan het boek.
Een andere verhaallijn gaat over Ruth. Ze is al veel jaren weduwe en heeft nooit een nieuwe relatie gekregen. Maar de nieuwe dominee, die ook weduwnaar is, maakt gevoelens bij haar los. Niet alleen deze relatie zie je groeien maar  ook Ruth en Adria komen dichter bij elkaar door alles wat er speelt.
Deze historische roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, gaat niet heel ver de diepte in maar leest fijn en staalt warmte uit.

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN:9799087181857
Aantal pagina’s: 383
Prijs: € 21,95