Eigentijdse romans

Hollander, Eric den – Zendeling aan de Zijderoute

Inhoud:

Eric en Tamar reizen met hoge verwachtingen af naar Oezbekistan om Gods Woord te verspreiden. Ondanks jarenlange voorbereidingen, beseffen ze nauwelijks voor welke ongekende uitdagingen ze komen te staan. Dit boek is uniek onder de zendingsboeken. Je wordt meegenomen in de avonturen en tegenslagen, de twijfels en hoogtepunten van de hoofdpersonen. Hun verhaal laat zien hoe God leidt en door alles heen te vertrouwen is. Ook al lijkt Hij soms afwezig, Hij gaat ondertussen verder met Zijn plan. Voor mensen die zich voorbereiden op uitzending, biedt dit boek onmisbare tools. Ervaren zendelingen zullen zich met een lach en een traan herkennen in de ervaringen van de hoofdpersonen. Het is een aangrijpend verhaal, dat je voortdurend aan het denken zet. Het biedt de lezer een eerlijk relaas, zonder idealiseringen of verplicht ‘happy end’. Als vijftienjarige ervoer de auteur al een roeping tot zendingswerk. Na een opleiding tot docent Engels, werkte hij eind jaren negentig met zijn groeiende gezin in Centraal-Azië. Momenteel is Eric ondernemer in de ICT-branche, maar hij besteedt nog steeds menig vrij uurtje aan het uitvoeren van de Grote Opdracht van Jezus.

Waardering:

Al vroeg groeit bij Erik het verlangen om anderen het goede nieuws over Jezus te vertellen. Hij neemt deel aan acties van Jeugd met een Opdracht in Amsterdam en komt in contact met Turkse mannen. Door de taalgrens beseft hij hoe lastig het is om aan anderstaligen het evangelie te verkondigen en hij begint Turks te leren. Tijdens zijn studie volgens enkele keren een reis naar Turkije om te evangeliseren. Daardoor komt hij in contact met de organisatie People International.
Gaandeweg groeit het verlangen om samen met zijn vrouw Tamar naar Oezbekistan te gaan om daar te evangeliseren.
Ze komen eerste in de grote stad … Daar lijkt het niet erg Aziatisch, doordat veel Russen en andere nationaliteiten daar zijn gaan wonen. Ze maken wel meteen kennis met de trage bureaucratie en overblijfselen van het communisme.
Nadat ze de taal flink bestudeerd hebben krijgen ze het verlangen om naar een meer Aziatische plaats te gaan waar ze mee in contact kunnen komen met de Oezbeekse bevolking. Ze gaan als eersten naar Quarshi. Daar worden ze met veel problemen geconfronteerd. Het vinden van eigen woonruimte valt niet mee. Ze krijgen wel contact met de lokale bevolking maar niemand ontvangt het evangelie met open armen. En ze worden ook tegengewerkt door de geheime politie. Wie geeft hun informatie over hen?
Langzaam breken alle problemen Tamar op, ook doordat er geen vrouwelijke collega’s en vriendinnen zijn. Het komt zover dat ze naar Nederland moeten om bij te tanken. Ze zijn beiden opgebrand. Was dit Gods bedoeling?
Dit boeiende boek leest als een roman. Het neemt je mee in het enthousiaste verlangen van Eric om het evangelie uit te dragen. De vragen waar ze mee worstelen zijn ook eerlijk beschreven. Maar prachtig zijn de laatste hoofdstukken, waarin te lezen is dat God Zijn werk niet loslaat.

Gegevens:

Uitgeverij People International
ISBN 9789464811865
Aantal blz 229
Prijs: € 21,95
Uitgave mei 2023