Historische romans

Cambron, Christy – De vlucht van de vlinder

Inhoud:

Puur kwaad en intense schoonheid floreren naast elkaar in Auschwitz in Kristy Cambrons roman ‘De vlucht van de vlinder’ New York, 2014. Sera James organiseert veilingen voor de elite van de kunstwereld. In haar zoektocht naar interessante stukken, stuit ze op een portret van een onbekend slachtoffer van de holocaust. Wenen, 1942. De talentvolle concertvioliste Adele Von Bron weet precies wat ze wil en wat er van haar verwacht wordt: spelen bij het Wiener Philharmoniker. Maar haar wens om anderen te helpen is sterker. Als de nazi’s ontdekken dat ze Joden helpt onderduiken, wordt haar rooskleurige toekomst van haar afgepakt en belandt ze in de horrorwereld van Auschwitz. De vlucht van de vlinder is het eerste deel in een romanserie over kunstwerken die ‘verdwenen’ tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Waardering van Marijke:

Galeriehoudster Sera James is al vanaf haar kinderjaren geobsedeerd door een schilderij van een kaalgeschoren, getatoeëerde vrouw.
Ze is al jaren op zoek maar zit op een dood spoor. Tot ze een telefoontje krijgt van nog iemand die het schilderij graag wil vinden!
Het verhaal springt per hoofdstuk naar het heden en naar het verleden, het verhaal van de vrouw op het portret.
Adele Von Bron is een bekende concertvioliste. Ze heeft een relatie met Vladimir, tegen de wil van haar ouders in. Als de tweede wereldoorlog uitbreekt wil helpt Adele Joden. Ze wordt gepakt en naar Auschwitz gestuurd. Wat ze daar mee moet maken is verschrikkelijk. Ze moet spelen in een orkest dat optreedt bij bijvoorbeeld selecties van de gevangenen.
Er zijn veel boeken op de markt over de tweede wereld en ook wel over kampen, maar dit boek heeft iets wat je raakt. Het wordt vanuit een ander oogpunt bekeken. Niet er zelf tussen staan maar verplicht worden om keer op keer toe te kijken hoe je medemensen lijden moeten.  Heel aangrijpend, het laat je niet los. Ook niet als het boek uit is.
Hoewel de hoofdpersonen per hoofdstuk wisselen is het niet verwarrend. Beide verhaallijnen zijn boeiend geschreven.

Dit boek is echt een aanrader voor iedereen, welke genre ook je voorkeur heeft.

Waardering van Jolanda:

Het verhaal van Adele draait om kunst en muziek. Ook in Auswitz is kunst en muziek te vinden. De gevangen moeten muziek maken. Maar dat kunnen ze alleen als ze er aan denken dat ze het niet voor de nazi’s doen maar voor God. Alleen zo kunnen ze het volhouden.
Doordat het verhaal van Adele wordt afgewisseld met het verhaal van Sera wordt het wat minder zwaar. Sera leeft in deze tijd en is op zoek naar het schilderij waar Adele op staat.
Het verhaal van Sera draait om vertrouwen in en overgave aan God. Alleen in Hem vindt ze rust.
Een prachtig en indrukwekkend boek!!

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 9789029723503
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 19.99