Streek- en familieromans

Klijn, Jan W. – Op eigen grond

Inhoud:

 
Op eigen grond van Jan W. Klijn is het waargebeurde verhaal van Jannie Boele-de Haan, een grote naam in de paardenfokkerij. 
 
Haar wortels liggen in de Alblasserwaard, waar ze in 1939 wordt geboren. Van jongs af aan is ze een groot paardenliefhebber. Als ze op zestienjarige leeftijd trouwt met Maarten Boele, dringt ze er bij hem op aan een paardenboerderij te beginnen. Hij gaat ermee akkoord. 
 
Hun huwelijk is helaas geen lang leven beschoren, maar Jannies paardenliefde duurt tot de dag van vandaag voort. 
 

Waardering:

 
In dit streekverhaal staat de Alblasserwaard centraal. Het is een boek over de boerendochter Jannie, die gek is op paarden en het boerenleven.
Eerst wordt over haar jeugd verteld, met daarin de watersnoodramp. Daarna verschijnt er een vrijer in beeld: Maarten Boele. Ze verteld hem duidelijk dat ze alleen verder wil met hem als hij een boerderij begint. Met hulp van zijn vader kan dat.
Jannie rijdt nog steeds veel paard op een club. Ze is gek op haar paard.
 
Als haar man plotseling overlijdt, stelt haar vader voor om paarden te gaan fokken. Zo heeft ze afleiding en het gaat haar erg goed af.
 
Het boek begint met een sterke christelijke boodschap die gaandeweg helemaal verdwijnt. Er wordt niet gesproken over gevoelens en geloof, alleen over regels. 
Het boek is dan ook niet erg diepgaand. Dat is jammer!
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Zomer&Keuning
ISBN 9789401907378
Aantal blz: 214
Prijs: € 14,99