Historische romans

Ludwig, Charles – Katie van Bora De vrouw van Luther

Inhoud:

 
Katie van Bora is een historische roman waarin het veelbewogen leven van de vrouw van Luther op boeiende wijze wordt beschreven. 
 
Het geeft een schat aan informatie over het leven van het gezin Luther in de harde zestiende eeuw waarin oorlogen, de pest en allerlei vervolgingen elkaar afwisselen. 
 
Dit boek is een herziene uitgave van de uitgave uit 1990.
 

Waardering:

 
Katie zit al sinds haar zesde jaar in het klooster. Toen haar moeder overleed werd zij daarnaar toe gestuurd. Haar tante is abdes. Katie heeft het er niet erg naar haar zin, maar ze heeft haar belofte gegeven. Als ze een geschrift van Maarten Luther in handen krijgt leest ze dat gretig. Hij beweert dat je alleen door geloof gerechtvaardigd wordt en niet door de werken. Ook beweerd hij dat de belofte van een monnik of non niet geldig is voor God. Katie heeft gehoord dat er al meer nonnen en monniken naar Luther gevlucht zijn. Als de kans zich voor doet gaat zij ook.
 
Ze worden liefdevol door Luther en zijn mensen opgevangen. Daarna worden ze in gezinnen geplaatst om te werken. Al snel geeft iedereen een man gevonden om mee te trouwen, behalve Katie. Zij is gek op Luther, maar hij ziet niet in dat hij een vrouw nodig heeft. Uiteindelijk trouwen ze dan toch. Ze krijgen een aantal kinderen. Luther geeft alles weg wat hij krijgt en Katie verstopt het om de boodschappen te betalen.
Katie ondersteunt haar man in alles. Ze vreest verschillende malen voor zijn leven. Er is in die tijd veel verdeeldheid in Duitsland. Luthers geschriften hebben de boeren aangegrepen om in opstand te komen tegen hun leenheren. Dat loopt slecht af voor de boeren, ze worden afgeslacht. Luther betreurt de toestand ten zeerste. Dit was nooit zijn bedoeling.
Ook tussen de adel is er veel strijd. Er zijn graven die protestants zijn en protestanten steunen, maar er zijn ook katholieken die de protestanten vervolgen en doden. Zij werken samen met Alva, die in Nederland te keer gaat met zijn inquisitie.
 
Deze roman geeft een goed beeld van de tijd waarin Luther leefde en van de problemen die hij heeft gehad. Er worden regelmatig teksten van hem aangehaald en gebruikt.
 
Een boeiende roman over een boeiende man!
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Groen
ISBN 9789088971464
Aantal blz: 240
Prijs: € 14,95