Nederlandse romans

Grandia, Marianne – Hemeldauw

Inhoud:

In Hemeldauw van Marianne Grandia is een ontroerend verhaal over de zussen Roos en Marga. Ze verschillen van elkaar als dag en nacht. Wanneer hun moeder Riet volledig zorgafhankelijk wordt en ze haar naar een verpleegtehuis moet brengen, worden die verschillen pijnlijk duidelijk. Niet veel later verliest hun moeder haar spraakvermogen. Roos voelt zich geroepen om nu haar stem te zijn. Als haar man zich echter steeds meer aan de zijde van Marga schaart en haar broer Jan-Jaap ook weinig steun biedt, gaat Roos op zoek naar een bondgenoot.

Waardering:

In deze deze roman van Marianne Grandia lezen we verder over ziekenhuispastor Martijn, zijn vriendin Merle en zijn broer Jeroen. Ook andere personen uit de eerdere boeken komen naar voren. Alhoewel dit dus niet een vervolg deel is, is het aan te raden om eerst de andere twee romans te lezen voordat je dit boek leest.
De zussen Roos en Marga krijgen heel wat te verwerken als hun vader plotseling overlijdt. Dan krijgt hun moeder ook nog eens een zware beroerte. Hun moeder kan dan niet meer praten en de zussen moeten met hun broer alle beslissingen nemen rondom de verzorging en huisvesting. Roos is erg gevoelig en echt een moederskindje. Marga is wat zakelijker, maar niet zo afstandelijk als Roos denkt.
Het is erg mooi dat je af en toe over de gedachten van de moeder leest. Je leest over de frustratie van zich niet kunnen uiten en afhankelijk zijn van anderen. Maar ze denkt ook terug over haar leven en haar fouten in de opvoeding van haar kinderen.
Vooral Roos leert veel in dit verhaal.
Het christelijke komt mooi naar voren in het leven en werk van Martijn. Hij bemoedigt ook Riet met zijn woorden en zingen.
Dit is weer een prachtige en boeiende roman! Helaas de laatste over deze personen, als ik de woorden in de epiloog goed begrijp.

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029722155
Aantal blz: 379
Prijs: 19,99

Extra:

Lees een leesfragment