Historische romans

Green, Jocelyn – Mijn toevlucht

Inhoud:

Ze verlangt naar vrede en ontvlucht de revolutie … om in de nasleep van een andere te belanden. Kantmaakster Vivienne Rivard had nooit gedacht dat ze door haar beroep in levensgevaar zou komen. Maar in het revolutionaire Frankrijk is het een doodsvonnis – de adel, en iedereen die ermee geassocieerd wordt, wacht de guillotine. Vivienne vlucht naar Amerika, maar in de Franse wijk van Philadelphia dreigt opnieuw gevaar. Sympathisanten van de revolutie vermoeden dat de jongen die ze onder haar hoede heeft wel eens de troonopvolger kon zijn. Zal ze in de Franse nederzetting Asylum dan eindelijk een blijvende toevlucht vinden? Vrijheidsstrijder Liam Delaney heeft met trots in de Amerikaanse Revolutie gediend, maar nu de nieuwe regering een strenge belasting oplegt die zijn familie treft, herkent hij nauwelijks nog de democratie waarvoor hij gevochten heeft. Hij wil niets liever dan werken op zijn geliefde boerderij in de buurtvan Asylum, maar wordt al snel meegezogen in de escalerende spanningen van de Whiskey-opstand. Wanneer hij een mooie, jonge Française ontmoet die net uit Parijs is aangekomen, begint voor beiden een verrassende zoektocht naar de vrede en veiligheid die hun zo lief is.

Waardering:

Het leven van Vivienne Rivard is in gevaar. Als tijdens de Franse revolutie het koningshuis uitgeroeit wordt, hebben ze het ook op haar, kantmaakster van de koningin, voorzien. In tegenstelling tot veel anderen weet Vivienne Frankrijk uit te komen en vlucht naar Amerika om daar, alleen, een nieuw bestaan op te bouwen. Vivienne ontmoet Martine, hofdame van de Franse koningin die ook naar Amerika is gevlucht. Samen met haar zoon logeren ze in hetzelfde pension als Vivienne. Henri, Martines zoon, wordt door sommige aangezien als de Franse prins. Als Martine sterft en Vivienne Henri onder haar hoede krijg ligter dus weer gevaar op de loer.
Liam Delaney heeft meegevochten in de Amerikaanse Revolutie en is nu voornamelijk in de nieuw opgezette Franse nederzetting Asylym, waar hij een stuk land heeft gekocht. Maar af en toe keert hij terug naar de stad en zo ontmoet hij Vivienne.
Vivienne houdt mannen het liefst van zich af, ze wil afhankelijk door het leven gaan. Maar als het te gevaarlijk wordt voor Henri en haar, neemt ze het aanbod aan om naar Asylym te verhuizen. Door onvoorziene omstandigheden leven Liam en Vivienne dicht bij elkaar. Zo ontstaat er in deze roerige tijd een mooi liefdesverhaal.
De personages zijn prachtig, puur, levensecht. Stuk voor stuk uniek neergezet. Elk mens met zijn of haar eigen tekortkomingen die er ook mogen zijn.
Er speelt veel in het verhaal. Want het is ook de tijd dat er onrust is over de whiskey belasting en zelfs de whiskey-opstand komt. Liam zit hier middenin als hij zijn neef helpt vluchten.
Een prachtig boek. Tegen de achtergrond van de Revolutie, waargebeurd,een puur verhaal van twee mensen die je in je hart sluit.

Gegevens:

Uitgeverij: Grace Publishing House
ISBN: 9789492234605
Aantal pagina’s: 446
Prijs: € 22,50