Eigentijdse romans

Hashimi, Nadia – Het vonkenpaleis

Inhoud:

Het vonkenpaleis van Nadia Hashimi gaat over Sitara Zamani, het tienjarige dochtertje van de rechterhand van de president van Afghanisan. Het is 1978 en het leven is goed in Kabul, totdat er een coup wordt gepleegd door de communisten. Sitara’s gehele familie wordt vermoord en alleen zij blijft over, gered door Shair, een wachter van het paleis.

Sitara wordt geadopteerd door een Amerikaanse diplomate, die haar meeneemt naar Amerika waar ze opgroeit en al haar tijd steekt in haar studie geneeskunde en baan als chirurg.

Maar dertig jaar na die fatale nacht in Kabul komt ze op de operatietafel een oude bekende tegen: Shair. Hij heeft haar gered, maar is hij ook onschuldig? Wat heeft hij te maken met de dood van haar familie?

Waardering:

De schrijfster weet door haar woorden de sfeer in het presidentieel paleis in Kabul goed te schetsen. Je ziet het als het ware de prachtige omgeving voor je. Sitara is vaak met haar familie in het paleis omdat haar vader de adviseur is van de president. Ze speelt dan met zijn kleindochter en -zoon. Hun leven is goed en ze zijn gelukkig. Tot de coup plaats vindt, waarbij de militairen zich tegen hen keren.
Sitara overleeft, maar ziet vreselijke dingen.

Als door een wonder komt ze bij de Amerikaanse Antonia en haar moeder Tilly terecht. Haar vlucht van Afghanistan naar Amerika is niet eenvoudig. En ook in Amerika heeft ze het heel zwaar. Antonia adopteert haar en probeert haar zo goed mogelijk te helpen.

Dan is het jaren later en Sitara (nu Aryana) is chirurg. Er gebeurt iets wat haar er weer toe aan zet om naar haar overleden familieleden te zoeken. Ze besluit terug te gaan naar Kabul. Daar ziet ze haar oude wereld deels terug, maar het is ook een compleet andere wereld geworden.

In dit prachtige en indrukwekkende boek komt de wereld van Afghanistan dichterbij. De veroordeling van de inmenging van zowel Rusland als Amerika wordt niet geschuwd. Beiden hebben bijgedragen aan de groeiende macht van de taliban en de onrust en oorlogen.
Het is een boek met veel heftige gebeurtenissen, met name in het begin. Daardoor is het erg boeiend, maar het is niet te veel.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023961499
Aantal blz 432
Prijs: € 23,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:

Lees het leesfragment