Eigentijdse romans

Hawke, Rosanne – Pauwblauw

Inhoud:

Alles verandert voor de 13-jarige Aster in de nacht dat haar broer overlijdt, nu is zij de enige hoop voor haar familie. In plaats van haar uit te huwelijken, sturen haar ouders haar naar de middelbare school waar haar broer naartoe ging. Aster is blij met deze onverwachte kans op een opleiding en carrière, maar ontdekt al snel dat de moslimschool een wrede plek is voor een christen. Op een dag wordt ze ervan beschuldigd met opzet een spelfout te maken die de heilige profeet beledigt. Te midden van een woedende menigte wordt Aster naar de gevangenis gebracht, in afwachting van een proces.

Waardering:

Het is in het Pakistaanse dorpje waar Aster woont niet de gewoonte om meisjes te laten studeren, maar Aster krijgt die kans wel. Zo komt ze als christenmeisje op een moslimschool terecht.
Haar christelijke levensovertuiging wordt daar niet geaccepteerd. Aster wordt getreiterd door haar klasgenoten. Maar wat erger is, is dat een lerares het op haar heeft voorzien. Het komt zelfs zo ver dat de lerares Aster beschuldigd van blasfemie; ze zou in haar proefwerk de profeet Mohammed beledigd hebben. Aster wordt opgepakt en naar de gevangenis gebracht.
De omstandigheden waaronder dit gebeurd geven een beeld van de haat die er tegenover de christenen in Pakistan is.
Er zijn mensen die ervoor strijden om Aster vrij te krijgen, maar niemand krijgt een voet aan de grond. Er is geen bewijs tegen haar. Het is slechts het woord van de lerares wat dit teweegbrecht.
De leefomstandigheden in de gevangenis zijn erbarmelijk. Daarbij komt de haat tussen de vrouwen onderling en de harde, soms wrede omgang van de bewakers.
Aster ziet een klein lichtpuntje wanneer er een adcocate voor haar aan de slag gaat. Deze vrouw vecht tegen de ongerechtigheid.. maar moet dit met de dood bekopen.
Na een lang proces wordt Aster ter dood veroordeeld. Bijzonder aangrijpend. Zeker omdat je weet dat de schrijfster dit verhaal gebaseerd heeft op het levenverhaal van Asia Bibi, die in soortgelijke omstandigheden verkeerd.
Het boek geeft een duidelijke boodschap mee en laat je daarover echt nadenken. Het is geen verhaal met een happy end. De meeste boeken klap je met een tevreden gevoel dicht, maar deze niet. Je laat een eenzame Aster achter in de gevangenis. Geen ontspannend boek maar wel een echte aanrader. Het is realiteit, daarom zou iedereen het moeten lezen. De prijs is onder gemiddeld dus dat hoeft geen reden te zijn om het na te laten!

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 9789029724869
Aantal pagina’s:256
Prijs: € 17,99