Historische romans

Hedlund, Jody – Baken van hoop

Derde deel in de serie over vuurtorens. Eerder verschenen De lichtwachter en Water en vuur

Inhoud:

In de historische roman Baken van hoop van Jody Hedlund wordt een val gezet voor een jonge lerares. 
Michigan, 1870. Tessa Taylor verhuist naar het stadje Eagle Harbor om daar les te geven, maar bij aankomst blijkt er sprake van een misverstand: er was gevraagd om een mannelijke docent. Mijntoezichthouder Percival Updegraff vertelt haar dat ze tot mag blijven tot ze een nieuwe docent hebben gevonden, en de arme Tessa bedankt hem en antwoordt dat ze bij hem in het krijt staat. Ze kan niet weten dat Percival daar nog eens op zal terugkomen. Ondanks alles stort Tessa zich vol overgave op haar nieuwe baan. De kinderen van de vuurtorenwachter vinden dat ze perfect past bij hun vader. Maar Alex Bjorklund, hun oom en de assistent van hun vader, heeft zo zijn eigen gevoelens voor Tessa. Terwijl de twee broers haar het hof maken, voelt Tessa dat iemand haar in de gaten houdt. 

Waardering:

In dit derde deel lezen we over de zus van hoofdpersoon Caroline in deel twee. Tessa is inmiddels onderwijzeres en heeft op de baan van hoofdonderwijzer gesolliciteerd in Eagle Harbor.
Na enige verwarring kan ze in de kost bij familie Rawling en aan het werk op de school. Ze merkt al snel dat Percival Updegraf, de administrateur van het mijnwerkersbedrijf veel macht heeft. Ze kan zich dan nog niet voorstellen hoeveel macht.
Alhoewel ze zich voor heeft genomen nooit meer een voet in een vuurtoren te zetten, komt ze al snel in contact met de broers Bjorklund. Zij zijn de lichtwachters van de vuurtoren en wonen met de kinderen Gunnar en Ingrid daar. Zowel Micheal als Alex zijn weg van haar. Tessa voelt ook wel wat als ze Alex ziet, maar ze verzet zich daar hevig tegen omdat ze niet in een lichtwachtershuis wil wonen. 
Het zware leven op een eiland in het Noorden wordt goed getekend. Ook het zware leven van de mijnwerkers en hun onmacht tegen de bazen. Kinderen moeten al vroeg meewerken in de mijn en er is weinig ander werk te doen.
In dit deel komt ook het kruis van wrakhout weer naar voren. In de eerdere delen speelde dit een belangrijke rol. In dit deel speelt het een hele andere, maar wel verrassende rol. 
Het boek is boeiend en soms erg spannend.

Gegevens:

Uitgeverij: Voorhoeve
ISBN: 9789029725132
Aantal blz: 384
Prijs: 19,99

Extra: