Historische romans

Tolsma, Liz – Madeliefjes zijn voor eeuwig

Inhoud:

De val van het Derde Rijk is onheroepellijk. Het genadeloze Rode Leger nadert vanuit het oosten en de Duitse bevolking van Pruisen vreest het ergste.
Onder hen bevindt zich Gisela Cramer, een Amerikaanse die samen met haar nicht Ella en haar oude hulpbehoevende grootvader in Heiligenbeil woont. Wanneer de geruchten sterker worden dat de Russen er nu snel aankomen, dringt Ella er bij Gisela op aan om samen met haar over jonge dochters naar Berlijn te vluchten.

Het wordt een beroerde en meedogenloze tocht. Als Gisela het Britse accent van een pseudo-SS-officier hoort, stelt ze voor om voorlopig als zijn vrouw door het leven te gaan om hem veilig door de Duitse vluchtelingenstroom heen te loodsen. Zo veranderen Mitch Edwards en Gisela van identiteit in Herr en Frau Cramer.

Het echtpaar Cramer tracht tijdens de zware tocht de twee dochters van Ella te beschermen in de hoop ooit weer herenigd te worden met hun nicht en opa. Terwijl Gisela en Mitch echt gevoelens voor elkaar krijgen, heeft de oorlog een grote impact op hen allen.

Als de wereld op zijn donkerst is en het leven van twee kinderen op het spel staat, ontdekt het pseudo-echtpaar in elkaar een bron van geloof, hoop en liefde die ze zo nodig hebben om te overleven

Waardering:

Een verhaal over de tweede wereldoorlog uit een ander perspectief; Duitse vluchtelingen aan het einde van de oorlog.
Gisela Cramer woont bij haar opa in Heiligenbeil. Op aandringen van haar opa en haar inwonende nicht Ella, laat Gisela hen achter en vlucht samen met de twee dochtertjes van Ella en wat buren naar Berlijn.
Wat volgt is een vreselijke reis in de ijskoude winter.
Onderweg ontmoet Gisela de Britse, ontsnapte krijgsgevangene Mitch Edwards. Hij doet zich voor als SS-officier maar zijn accent verraad hem. Gisela bedenkt een snelle oplossing en doet zich voor als Mitchs vrouw.
Tijdens hun reis ontmoeten Mitch en Gisela ook Kurt en Audra. Het is niet duidelijk beschreven wat de reden is dat ze zich bij Mitch en Gisela voegen. Wat wel duidelijk is dat Kurt, een echt nazi, Gisela als vrouw wil. Dit zet kwaad bloem tegen Mitch. Zeker als hij ook vermoed dat de waarheid over Mitch anders is als hij hen wil laten geloven.
Het boek heeft goede en minder goede kanten. Goed is het beschrijven van de situatie. De gruwelijke reis, de bombardementen in Berlijn en de grote angst die dit alles met zich meebrengt.
Wat minder is het beschrijven van de relaties. Hierin is onduidelijkheid, onwaarschijnlijkheid en teveel toevalligheden. Dat is jammer, juist omdat de rest van het boek wel heel goed is en het kant van de oorlog is waar niet veel over geschreven is.

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN:9789064512124
Aantal pagina’s: 324
Prijs: € 19,95