Historische romans

Sundin, Sarah – De roeier van Kopenhagen

Inhoud:

De Amerikaanse natuurkundige Else Jensen weigert Kopenhagen te verlaten wanneer de oorlog uitbreekt. Ze maakt deel uit van het verzet door illegale kranten af te drukken. Als ze verhalen hoort over de legendarische Havmand, de Zeemeerman, vraagt ze zich af of de mysterieuze scheepswerfarbeider, die bij haar in het pension woont, iets te verbergen heeft. Ze gaat samenwerken met Baron Henrik Ahlefeldt, die zijn adellijke status heeft ingeruild voor anonimiteit om met een roeiboot geheime boodschappen naar Zweden te vervoeren.

Waardering:

Tijdens de tweede wereldoorlog in Kopenhagen blijft Dr. Else Jensen haar droom navolgen; haar werk als fysicus op het instituut. Samen met haar vriendin Leila werkt ze in een pension.
Op een dag komt er een nieuwe bewoner; Hemming Anderson. Een simpele man die zijn brood op de scheepswerf verdiend. Ondanks het grote verschil in intelligentie wordt er een band gesmeed tussen Else en Hemming. Ze wordt zelfs verliefd op hem, maar hoe zou het ooit iets kunnen worden tussen de dr. Jensen en een man die niet eens lezen kan?
Wat Else niet weet, is dat Hemming niet is wie hij beweerd te zijn. In werkelijkheid is hij Baron Henrdrik Ahlefeldt. Om zijn land te kunnen dienen als verzetsstrijder heeft hij een andere naam en een andere identiteit aangenomen. Zijn verleden als Olympisch roeier kan hij nu gebruiken om informatie over te brengen over het water.
Ook Else draagt hij steentje bij in het verzet door het drukken van illegale kranten op haar werk.
De liefde voor elkaar zorgt ervoor dat Hendrik zijn ware identiteit toch aan Else verhult. Geen geheimen meer betekend ook dat ze hun handen ineen kunnen slaan om meer goed te kunnen doen voor hun vaderland en medemensen.
Een prachtig, boeiende roman. De tweede wereldoorlog uit weer een andere invalshoek. De schrijfster heeft in dit deels fictieve boek verhalen van echte verzetsstrijders opgenomen, wat een diepere dimensie aan het verhaal geeft. Hierover kun je meer lezen in het door haar geschreven nawoord. Leuk is de kleine rol die de ‘oude bekende’ Peter Lang (Sterren in de schemering) en Paul Aubrey (De boekhandel van verzet) hebben gekregen in het laatste hoofdstuk!
De moeite waard om dit vlotgeschreven, mooie maar soms ook gruwelijke verhaal te lezen. Een boek wat je in een ruk uitleest!


Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029734981
Prijs: € 23,50
Prijs e-book: € 9,99
Aantal pagina’s: 411
Uitgave: september 2023