Historische romans

Hedlund, Jody – Het bruidsschip

De postorderbruiden – deel 1

Inhoud:

Als Mercy Wilkins de kans krijgt een nieuw leven aan de overkant van de oceaan te beginnen, grijpt ze die met beide handen aan. Mercy denkt dat ze daar kan werken als kindermeisje of bediende. Ze weet niet dat er aan de kade al een bruidegom op haar staat te wachten. Als ze aan boord de rijke arts Joseph ontmoet en ze zijn assistente wordt, blijkt de ontluikende liefde tussen hen heel moeilijk te negeren. Maar deze liefde is onmogelijk, en dat weten Mercy en Joseph allebei.

Waardering:

Mercy Wilkins groeit op in een Londense sloppenwijk. Ondanks dat ze zelf niets bezit en echt in armoede leeft, probeert ze altijd voor een ander te zorgen, waar ze maar kan. Hierdoor maakt ze ook de keuze om met de Tynemouth mee te gaan. De Tynemouth is een schip dat vrouwen naar een nieuwe toekomst brengt. Mercy hoopt werk te kunnen vinden in Vancouver om zelf in haar levensonderhoud te kunnen voorzien en daar te wachten op haar zus die later de oceaan over zal steken. Maar al snel komt ze erachter dat ze op een bruidsschip zit en van haar verwacht wordt dat ze na aankomst snel zal trouwen. Een weg terug is er niet.
Tijdens de maandenlange zeereis assisteert ze Joseph, de scheepsarts. Ze hebben elkaar eerder ontmoet op de dokterspost in Londen. Ze voelen zich vurig tot elkaar aangetrokken maar hun standsverschil maakt een relatie met elkaar onmogelijk. Mercy wordt door anderen, die wel in de gaten hebben dat Joseph en zij elkaar aantrekken, steeds op haar afkomst en stand gewezen. Maar er is ook een handjevol mensen die Mercy proberen te leren dat ze niets minder dan een ander. Het is moeilijk voor haar om dit zo te kunnen zien. Ze wijst dan ook twee keer een aanzoek van Joseph af. Niet omdat ze eraan twijfelt of ze wel genoeg van hem houdt, maar ze denkt dat ze niet goed genoeg is voor hem.
Eenmaal in Vancouver wordt ze gedwongen een man te kiezen. Ze heeft keuze genoeg, de mannen staan voor haar in de rijd. Maar geen van hen is Joseph…
Dit eerste deel van een nieuwe serie is prachtig. Het verhaal is niet bijzonder origineel maar Jody Hedlund heeft het op een heerlijke manier geschreven. Zo, dat je meegesleept wordt in het leven van Joseph en Mercy van de eerste tot de laatste bladzijde. Beide hoofdpersonen zijn ruime, goedhartige mensen die je meteen in je hart sluit. Je leeft mee met alles wat ze doormaken. En je, hoewel het voorspelbaar is, leeft toe naar het moment dat alle bezwaren wegvallen en ze samen een toekomst tegemoet gaan. Daarnaast is het interessant om te lezen over de overtocht en over de zogeheten ‘postorderbruiden’.

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029729765
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: augustus 2020