Nederlandse romans

Heuvel, Dick van den – Nathans erfenis

Inhoud:

Stephan, een wiskundestudent met weinig geluk in het leven, krijgt een baantje bij Nathan, een oude, gevierde schrijver met een oeuvreprijs in het verschiet. De student ontdekt een merkwaardig gat in Nathans werk: tussen 1947 en 1949 blijkt hij niets te hebben geschreven. Als hij daar naar vraagt, wordt Stephan tot zijn verbazing ontslagen.

Hij laat het er niet bij zitten en begint een uitgebreid onderzoek. Stephan ontdekt bijzondere feiten over een inrichting voor Joodse patiënten, waar vanaf 1947 een groep van 500 Roemeense weeskinderen een jaar lang verbleef. Die ontdekking brengt hem op het spoor van een veel groter verhaal dan hij ooit had durven vermoeden.

Waardering van Marijke:

Stephen heeft het niet makkelijk. Hij studeert wiskunde maar het bevredigd hem niet. Terug naar huis kan hij niet door de slechte band met zijn vader. Hij krijgt een baantje aangeboden bij Nathan Mossel, een bekende schrijver. Als hij hem helpt met het digitaliseren van zijn paperassen, stuit hij op het verhaal van 500 Roemeense kinderen die in 1947 een jaar in Nederland zijn geweest, om vervolgens naar Israël te vertrekken.
Eén van deze jongens, Yitzhak, is door Nathan onder zijn hoede genomen. Stephen besluit naar Israël te gaan om hem te zoeken. Tijdens deze zoektocht ontdekt Stephen meer over Nathan, maar ook over zichzelf. Het verhaal in het boek spreekt aan.
Er zijn al veel boeken geschreven over deze tijd, maar niet (veel) over de Roemeense kinderen. 
De mix van het heden en verleden en de draad die het verbindt, is mooi beschreven. Toch maakt het verhaal geen gevoelens los. De zinnen zijn wat literair. Het leest haperig en dat houdt het verhaal wat op afstand. Ook de emoties die op een zeker moment bij zowel Nathan als Stephen loskomen, komen niet binnen bij de lezer.

Waardering van Jolanda:

Een mooi verhaal, vooral dat van Nathan en Yithzak.
Het is een leuk idee om het verhaal te laten ontdekken door student Stephan.
Op de achterkant staat dat het lijkt op “Haar naam was Sarah” maar dat vind ik wat overdreven.
Het verhaal is boeiend, alhoewel de schrijfstijl niet zo bijzonder is. Het einde viel me wat tegen.

Gegevens:

Uitgeverij: Plateau
ISBN: 9789058040718
Aantal pagina’s: 345
Prijs: € 19.90