Streek- en familieromans

Schmitz, Marleen – Zomer in het blauwe huis

Inhoud:


Carolien Bloem heeft jaren gewerkt als receptioniste bij een verzorgingstehuis en nu is het tijd voor pensioen. Maar ze heeft totaal geen zin om gewoon achter de geraniums te gaan zitten. Zo komt ze op het spontane idee om een eigen bed and breakfast te beginnen. Tot haar verbazing en ergernis boekt haar ex-man Hans een midweek in de B&B. Jarenlang heeft ze tijdens hun huwelijk alles van hem geslikt, ruzies gesust en hem horen klagen over dat ze niet de gewenste zoon hadden gekregen, maar een dochter. Het staat haar dan ook totaal niet aan dat hij graag zijn kleindochter Nikkie wil leren kennen, terwijl hij daarvoor nooit naar haar heeft omgekeken. Is Carolien bereid Hans een tweede kans te geven?

Waardering:

Jarenlang heeft Carolien bij de receptie in het verzorgingstehuis gewekt maar nu is haar pensioentijd aangebroken. Ze ziet op tegen de lege tijd die voor haar ligt en zoekt naar een invulling.
Ze besluit een lange fietstocht te maken met verschillende overnachtingen. Zo ontmoet ze Anna, die een kamer in haar verhuurd. Het zet Carolien aan het denken; zou het ook iets voor haar zijn?
Tussendoor lees je steeds, schuingedrukte, terugblikken die je er iets van laten zien hoe Caroliens huwelijk met haar ex-man Hans is geweest. De jaren met hem waren zwaar, bij veel van wat Carolien doet komen herinneringen aan hem en zijn sterke mening naar boven.
Het besluit van  Carolien om ook een bed and breakfast te beginnen door een kamer in haar huis op te knappen, geeft invulling in haar leven.
Wat ze nooit had kunnen denken is dat de kamer al snel gehuurd wordt door de man die ze nooit meer had willen zien. En dat de man om een tweede kans vraagt had ze helemaal niet zien aankomen.
Deze roman laat de onzekere, wat eenzame gevoelens van een pas gepensioneerde vrouw zien. Terugblikkend op haar leven probeert ze een route te bepalen voor de toekomst. Een toekomst die weer totaal anders verloopt dan ze had verwacht.
Het boek is geen hoogvlieger. Hoewel er veel over gevoelens geschreven wordt, blijft het allemaal wat aan de oppervlakte. Een prima tussendoortje maar geen boek waar je je tanden in vastzet.

Gegevens:

Uitgeverij: Zomer en Keuning
ISBN: 9789020551242
Aantal pagina’s: 239
Prijs: € 18,50
Prijs e-book: € 17,99
Uitgave: mei 2023