Historische romans

Ibrahim, Laila – De eerste krokus

Inhoud:

Virginia, 1837. Meteen na haar geboorte wordt Elizabeth in de armen van Mattie gelegd, de slavin die vanaf nu haar min zal zijn en daarvoor haar eigen pasgeboren zoontje heeft moeten achterlaten in de slavenverblijven. Mattie mist haar kind enorm, maar zorgt toch vol toewijding voor de kleine Lisbeth. Door de jaren heen wordt hun band alleen maar sterker.

Hoewel Lisbeth een bevoorrecht leven leidt, voelt ze zich vaak eenzaam, zeker in het gezelschap van haar dominante moeder en afwezige vader. Alleen in de levendige slavenkwartieren, samen met Mattie, voelt ze zich echt thuis. Maar hun unieke band blijft niet zonder gevolgen. Lisbeths groeiende afkeer van slavernij dwingt haar te kiezen tussen haar familie en haar overtuigingen, en ondertussen maakt Mattie een keuze die haar leven voorgoed zal veranderen.

Beide vrouwen zijn op zoek naar vrijheid en waardigheid, maar tegen welke prijs?

Waardering:

Het boek begint met een terugblik van Lisbeth. Daarin lees je al hoe belangrijk haar zwarte min Mattie voor haar is geworden. Doordat Mattie de eerste jaren van haar leven haar voedde en voor haar zorgde, heeft ze meer band met haar dan met haar moeder.
Dan begint het verhaal net voor de geboorte van Lisbeth. Mattie is een veldslaaf en heeft een zoontje van 3 maanden. Zij wordt gekozen als min voor het toekomstige kind van haar meester. Als de bevalling bezig is wordt ze gehaald en ze ziet haar zoontje pas weken later weer terug. Ze mag dan op zondag een  paar uur naar huis.
In het grote huis ziet ze voor het eerst glas en een spiegel. Wat een wereld van verschil is er tussen de rijken en de slaven!
De haat die ze in eerste instantie tegenover de baby Lisbeth voelt verandert in liefde.

Na jaren moet Mattie weer aan de slag als veldslaaf. Lisbeth bezoekt haar in de slavenverblijven, maar weet nog altijd niet hoe groot het verschil tussen meester en slaaf is. Daar komt ze pas achter als ze al verloofd is.
De gebeurtenis die haar doet beseffen dat slaven ook mensen zijn is briljant gepland in dit verhaal. Lisbeth moet een keuze maken die grote gevolgen kan hebben.

Het boek eindigt met een nawoord, waarin wordt verteld hoe Mattie en Lisbeth verder leven net na de gebeurtenissen in het verhaal.

Dit is een schitterend boek die beide werelden, die van de meesters en de slaven, goed beschrijft! Laila Ibrahim heeft door haar ervaring met multiraciale ontwikkelingspsychologie goed door hoe er in die tijd over slaven gedacht werd. Maar ook de impact van de band die ontwikkeld wordt door iemand die borstvoeding geeft aan een kind wordt duidelijk in dit boek.
Ibrahim heeft een vervolg geschreven op dit boek en ik hoop van harte dat dat ook vertaald wordt!

Gegevens:

Uitgeverij Kokboekencentrum
ISBN 9789043530736
Aantal blz: 303
Prijs: € 19,99

Extra:

Lees hier een gedeelte van het boek