Historische romans

Shocklee, Michelle – Onder de tulpenboom

Inhoud:

Lorena is dochter van een aan lager wal geraakte bankiersfamilie. Ze droomt van een carrière als schrijfster, maar aanvaardt bij gebrek aan werk een opdracht bij een werkverschaffingsproject. Ze moet daarvoor voormalige slaven interviewen over hun verleden.

Lorena ontmoet in dat verband een 101-jarige zwarte vrouw die haar over haar jeugd vertelt. Ze heeft vreselijke dingen  meegemaakt. Voor Lorena is het confronterend, want ze weet dat haar voorouders slaven hebben gehad. Maar ze denkt dat dat allemaal verleden tijd is. Tot ze beseft dat de weerzin van haar moeder tegen haar gesprekken met een zwarte vrouw, en haar  eigen onbehagen als ze in de zwarte buurt moet zijn, aantonen dat rassendiscriminatie niet iets is uit het verleden, maar nog  helemaal in de maatschappij en in haar persoon verweven zit. Terwijl haar gevoelens voor Alden, met wie ze steeds meerijdt  naar de zwarte buurt, groeien, groeit ook het inzicht in zichzelf en de maatschappelijke structuren.

Waardering:

Op de dag dat Lorena zestien stort de beurs in. Al haar vaders banken zijn failliet. Het is een ramp voor hun gezin.

Enkele jaren later heeft Lorena haar ontslag gekregen bij de krant waar ze als verslaggeefster werkte. Haar voormalige baas geeft haar een flyer van het werkverschaffingsproject van president Roosevelt. Er zijn schrijvers nodig om de verhalen van voormalige slaven vast te leggen.

Haar eerste voormalige slavin is Frankie Washington, van 101 jaar oud. Haar verhaal maakt erg veel indruk op Lorena. Ook de vrouw zelf maakt indruk. Ze getuigt van haar geloof, dat ze vroeger niet had. Na een paar dagen ontdekt Lorena een link tussen haar familie en Frankie. En dat is geen leuke link.

Een mooi verhaal over een jonge vrouw die een andere wereld leert kennen (blanken zoals zij kwamen in die tijd bijna nooit bij gekleurde mensen) en over de rauwe werkelijkheid van de slavernij en de burgeroorlog. Tegelijk ook het verhaal van een van haat vervulde slavin die een liefdevolle vrije vrouw wordt.

 

Gegevens:

Uitgeverij Brevier
ISBN 9789492433831
Aantal blz 320
Prijs: € 21,99