Historische romans

Munckhof, Hay van der – Alya

Inhoud:

 
Deze debuutroman van Hay van den Munckhof is het eerste deel van een tweeluik over de veertienjarige Alya. In het islamitische Cordoba van het jaar 842 beheerst Alya de talen van alle omliggende landen. Dankzij Oncha, haar slavin uit Navarra, spreekt zij zelfs het Frankisch van de koninkrijken in het noorden. Als dat de emir ter ore komt, blijkt Alya’s gave niet alleen een zegen te zijn. Zeer tegen de zin van haar vader stuurt de emir Alya als tolk mee met een gezantschap naar het christelijke Navarra. Dat wordt het begin van een barre tocht, die Alya dwars door het negende-eeuwse Europa voert.
 

Waardering:

 
In dit boek lees je over verschillende landen in 842. Alya’s moeder is jong gestorven en ze leeft nu alleen met haar vader, die aan het hof werkt. Hij spreekt veel talen en zijn dochter heeft dat talent geërfd. Als haar vader dat aan het hof vertelt beveelt de emir haar mee te laten gaan met een aantal gezanten naar christelijk vijandig gebied. 
Die toch is het begin van een reis door Europa.
Het boek lijkt wel een avonturenroman. De ene na de andere gebeurtenis zet het leven van Alya op zijn kop. Er is veel slavernij en er zijn veel aanvallen door allerlei volken. De schrijver heeft zich goed ingelezen in die tijd, maar heeft we erg veel in één boek gestopt.
Het boek eindigt nogal open, maar er wordt een vervolg beloofd.
Door de vele gebeurtenissen, de wijze van schijven en de leeftijd van de hoofdpersoon is dit een goed boek voor jongvolwassenen.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023953593
Aantal blz: 304
Prijs: 16,99