Historische romans

Jiles, Paulette – Vaste grond

Inhoud:

Vaste grond van Paulette Jiles is een historische roman die zich afspeelt tijdens de nasleep van de Amerikaanse burgeroorlog, zeer geschikt voor de lezers van Arthur Japins De overgave.

De oude veteraan Kapitein Jefferson Kidd reist rond als krantenlezer. Op een dag krijgt hij het verzoek om een tienjarig weesmeisje, dat gekidnapt werd en vier jaar lang bij een indianenstam woonde, terug te brengen naar haar familie. Kidd vertrekt met het verwilderde kind naar het zuiden van Texas: een zware tocht van bijna zevenhonderd kilometer, dwars door een ruig en door geweld geteisterd gebied.
Gaandeweg groeit het vertrouwen tussen de oude man en het meisje – een band die voor beiden het verschil tussen leven en dood zal uitmaken.   

Een prachtig gecomponeerde historische roman over vrijheid, verantwoordelijkheid en verzoening, en over de vraag wat dat nu eigenlijk is, ‘beschaving’.

Waardering:

Tijdens een van zijn leesrondes krijgt kapitein Jefferson Kidd de vraag of hij een meisje naar haar familie wil brengen. Het meisje is vier jaar geleden op zesjarige leeftijd ontvoerd door de Kiowa-indianen. Jefferson besluit dat te doen. Hij heeft door dat het een geweldige verandering voor het wilde meisje moet zijn. Ze lijkt zich bijna niets te herinneren van voor haar ontvoering. Ze mist haar Kiowa-moeder, maar de Kiowa’s willen haar niet meer. Ze moet terug naar haar familie 700 kilometer verderop.

Tijdens de reis probeert Jefferson haar de westerse gewoonten aan te leren. Dat is ook echt wel nodig. Het meisje leert snel en hecht zich aan hem. Toch is de reis niet makkelijk. Velen hebben het op het meisje gemunt. Ze willen haar kopen of stelen. Maar samen staan de oude man en het jonge meisje sterk.

Het is mooi om te lezen hoe de band tussen de twee zich ontwikkeld. Jefferson maakt zich zorgen over hoe het bij haar familie zal gaan. Maar hij moet haar afgeven, want ze is niet van hem.

Het duurt even voordat je goed in het verhaal zit, maar het is het zeker waard om door te lezen! Een prachtig boek met een uniek onderwerp!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaiek
ISBN 9789023955535
Aantal blz: 224
Prijs: €  19,99