Historische romans

Hake, Cathy Marie – In vuur en vlam

Inhoud:

Gooding, Texas, is men blij met de komst van een nieuwe dierenarts en dokter… tot Enoch en Taylor Bestman arriveren en de langverwachte dokter in werkelijkheid een vróúw blijkt te zijn. De verontwaardiging onder de stadsbewoners is groot en ook Karl van der Vort, de smid, vindt het maar niks. Maar wat hij nog erger vindt, is dat hij Taylors eerste patiënt wordt. Ondanks haar goede zorg, blijft hij erbij dat dokter-zijn totaal ongeschikt is voor vrouwen. Maar als Taylors werk – en Taylor zelf – worden bedreigd, kan Karl niet anders dan zijn trots opzijzetten en Taylor te hulp schieten. Maar is hij nog op tijd?

Waardering:

Tweeling broer en zus trekken samen naar Texas om daar hun loopbaan als arts, de ene voor dieren, de ander voor mensen, op te nemen.
Taylor heeft er zin in! Maar meteen bij aankomt blijkt dat ze, in tegenstelling toch Enoch, helemaal niet welkom is. Ze is vrouw en dáár had de bevolking niet op gerekend!
Gelukkig zijn er wel een paar mensen die haar gastvrij ontvangen, maar een praktijk opzetten als het gros van de mensen niet door haar behandeld wil worden, valt niet meer.
Maar Taylor zit vol pit en geeft de moed niet zomaar op. Ze is vastbesloten er iets van te maken.
Al snel heeft ze haar eerste patiënt: de smid Karl van der Vort. Nog half bij bewustzijn geeft hij duidelijk aan dat hij niet door haar behandeld wil worden. Maar doet ze niets, dan overleefd hij het niet.
Na het slagen van de operatie is de verstandhouding tussen Karl en Taylor vermakelijk om te lezen. Je weet natuurlijk al meteen dat ze aan het einde van het verhaal in het huwelijksbootje stappen. Maar het is een hele weg om daar te komen. Karl toont geen dankbaarheid voor de geboden hulp maar draagt alle mogelijke argumenten aan om Taylor te laten inzien dat dit beroep niet is weggelegd voor een vrouw. Toch gedraagt hij zich heel beschermend tegenover Taylor, wat bij haar weer frustratie geeft.
Enoch settelt zich een stuk makkelijker. De bevolking is blij met hem en al heel snel ontdekt hij de vrouw waar hij de rest van zijn leven bij wil horen. Het duurt dan ook niet lang voor hij trouwt. Wat voor Taylor betekend dat ze alleen achter blijft.

Hoewel er ook serieuze, zelfs ernstige, situaties beschreven worden, is het over het algemeen een luchtig, humoristisch boek. Karl en Taylor zijn allebei niet op hun mondje gevallen en eigenwijs waardoor hun gesprekken vol levendige discussies zitten. Een fijn ontspannen boek voor liefhebbers van historische romans.

Gegevens:

Uitgeverij: de Parel
ISBN: 9789492408228
Aantal pagina’s: 334
Prijs: € 19,95