Historische romans

Meissner, Susan – Een brug over de oceaan

Inhoud:

De historische roman ‘Een brug over de oceaan’ van Susan Meissner voert de lezer mee op een schip vol oorlogsbruiden, dat koers gezet heeft naar Amerika. Maar voor een van de bruiden loopt die reis anders af… Wat is er met haar gebeurd?

1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Twee oorlogsbruiden varen aan boord van de Queen Mary naar een nieuw leven in Amerika: Annaliese, een Duitse ballerina op de vlucht voor haar agressieve man, en Simone, een Française uit een verzetsfamilie. Maar slechts één van hen zal Amerika bereiken.

Heden. Brette Caslake komt een oud mysterie op het spoor als ze een bezoek brengt aan de Queen Mary. Wat is er gebeurd met de oorlogsbruid die nooit in Amerika is aangekomen? Is zij echt overboord gesprongen?

Waardering:

Een boek met verschillende verhaallijnen. Eén daarvan verteld over de Duitse Annaliese. Ze had geen keuze en trouwde met een SS-er. Wanhopig door de manier waarop hij haar behandeld maakt ze een moeilijke keuze en stapt onder valse voorwendselen op het bruidsschip Queen Mary, om te proberen in Amerika een nieuw leven op te bouwen.
Ok de tweede verhaallijn speelt zich tijdens en vlak na de oorlog af. Voor Simones ogen worden haar vader en broer, verzetsmannen, doodgeschoten. Zelf maakt Simone ook gruwelijke dingen mee. Als ze trouwt met een Amerikaan, stapt ook zij na de oorlog op de Queen Mary om naar zijn vaderland te reizen.
Twee verhalen die je raken. Prachtig geschreven, op de manier die we gewend zijn van Susan Meissner.
De derde verhaallijn maakt het moeilijk om dit boek te beoordelen. Het speelt zich af in het heden. Brette Caslake heeft een extra zintuig; ze ziet geesten. Dit komt meer voor bij vrouwen in haar familie. Brette heeft dit al vanaf haar zesde. Als ze een bezoek brengt aan de Queen Mary en er door communicatie met een geest achter komt dat Annaliese niet overboord is gesprongen, zoals overal te lezen is, gaat ze op onderzoek uit. Je bent als lezer ook benieuwd wat het verhaal van Annaliese nu precies is en welke rol Simone hierin heeft gespeeld. Ook dit is goed geschreven en sleept je mee. Wat ik persoonlijk echt afbreuk aan het boek vind doen is het verhaal over de geesten. Daarom krijgt het boek een lagere beoordeling.
Het verhaal is gebaseerd op feiten, zo heeft de Queen Mary echt de rol als bruidsschip gehad en komt bijvoorbeeld het bloedbad van Malmédy in het verhaal voor.

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789023960195
Aantal pagina’s: 400
Prijs: € 21.99
Prijs e-book: € 4,99
Uitgave: januari 2021