Historische romans

Joubert, Irma – Een thuis in Afrika

Inhoud:

Een thuis in Afrika van Irma Joubert is het aangrijpende laatste deel in de trilogie Onderweg naar Afrika, waaraan Hildegard en Het meisje uit het verscholen dorp voorafgingen. De zevenjarige Charles wordt in 1940 naar het Schotse platteland gebracht vanwege de bombardementen op Londen. Ondertussen probeert de jonge majoor Oswald von Stein zich aan de andere kant van Europa staande te houden tegen het Duitse leger. Ondanks hun verschillende ervaringen, hebben de jongens na de oorlog hetzelfde doel voor ogen: een nieuw bestaan opbouwen in Zuid-Afrika. Lukt het hun om een thuis te vinden in Afrika?

Waardering:

Hooggespannen waren de verwachtingen naar deze afsluiting van de trilogie ‘Onderweg naar Afrika’. In dit deel leren we Charles kennen. Een kind wat opgroeit bij zijn vader in Londen en zijn moeder maar zelden ziet. Als de oorlogsdreiging groter wordt, laat zijn vader hem naar Schotland gaan om daar bij zijn oudtante Grace te wonen tot het veilig genoeg is om weer terug te gaan.
We zien Charles opgroeien van een jongen naar een flinke jongeman met een goed karakter. Hij heeft het prima naar zijn zin in Schotland. School vindt hij maar niets maar het werken met zijn handen, vooral met dieren, zit hem in het bloed.
De oorlog blijft lang weg maar op den duur moet ook Schotland er aan geloven, hoewel het in vergelijking met andere landen niet zwaar wordt getroffen.
Tot er een dag komt dat Charles het aanbod krijgt te komen werken op een boerderij in Zuid Afrika. En hoewel hij de ernstig verzwakte tante Grace niet achter wil laten weet hij ook dat hij het aanbod aan moet nemen.
Op de boot ontmoet hij Mentje en Esther, personages die we kennen uit voorgaande delen.

Een tweede verhaallijn gaat over de Duitse Oswald von Stein. Ook hem kennen we, de stiefzoon van ‘Hildegard’.
Oswald heeft zich aangesloten bij het leger. Deze majoor is een hartstochtelijke aanhanger van Hitler. En hoewel het tegen zijn wil is, krijgt hij de orders zich over te geven bij de Slag om Stalingrad. De periode die volgt is vreselijk en mensonterend. Tot in details wordt het leven in het Siberische krijgsgevangenenkamp beschreven.
Weinig mensen zullen sympathie op kunnen brengen voor de Oswald over wie je in het begin leest. Maar naarmate het verhaal vordert krijg je, hoewel je niet achter zijn keuze staat, respect voor zijn standvastigheid en houding tegenover zijn kameraden.
Ik had weinig tot niets gelezen over deze kant van de oorlog. Dit verhaal beschrijft ook de jaren na de bevrijding, jaren waarin het voor de Duitse krijgsgevangenen nog geen vrede is.

In een derde verhaallijn lees je over Rudolf en Ilse Hess. Waargebeurd maar wat mij betreft was het boek beter geweest als deze verhaallijn weggelaten was. Het voegt niets toe en het maakte voor mij dat ik wat moeilijk in het verhaal kwam.

Al met al een boek met een flink stuk geschiedenis. Het duurde echt even voor het verhaal me te pakken had maar daarna gelezen als een trein. Personages die je leert kennen, waar je bewondering voor krijgt. Lezen hoe het met oude bekende gaat en hoe deze mensen na zulke moeilijke jaren weer toekomst krijgen.
Het laatste gedeelte waar, zoals de titel het al zegt, de mensen een thuis krijgen in Afrika, had van mij wat uitgebreider gemogen. Het is maar een klein deel van deze dikke roman wat hier over gaat.
Al met al een boek met wat minpuntjes maar toch een dikke aanrader door alles wat het boek wél te bieden heeft!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN: 9789023960652
Aantal pagina’s: 526
Prijs: € 24,99
Prijs e-book: € 12,99
Uitgave: oktober 2021