Historische romans

Kamp, Lody van de – De typiste

Inhoud:

De Joodse Lien de Vries is weduwe en moeder van twee kinderen. In oorlogstijd vindt ze een kantoorbaan bij de Joodse Raad in Amsterdam. Dagelijkst typt Lien berichten voor het Joodsche Weekblad, waarin maatregelen van de Duitse bezetter worden bekendgemaakt aan de Joden. Vanaf haar eerste werkdag slaat de twijfel toe. Kan ze voor de vijand blijven werken om haar kinderen te onderhouden en hun veiligheid te garanderen, terwijl ze weet welk vreselijk lot haar gemeenschap te wachten staat? Lody van de Kamp brengt in ‘De typiste’ het leven van gewone mensen in oorlogstijd heel erg dichtbij.

Waardering:

Er zijn al veel oorlogsromans geschreven uit heel veel verschillende invalshoeken.
Deze roman gaat over de Joodse raad, voor mij een nieuw perspectief.
Lien de vries is al jong weduwe geworden en moet de kost verdienen voor haar en haar twee kinderen. Als ze wordt ontslagen bij het bevolkingsregister, om haar Joodse afkomst, ziet ze geen andere mogelijkheid om, als typiste, te gaan werken bij de Joodse raad.
Een keuze waar ze contant mee in strijd leeft. Toch blijkt deze keuze ook zinvol als ze door haar positie een steentje kan bijdragen aan het verzet. Dit blijkt echter van korte duur te zijn en de strijd slaat weer toe.
Het boek geeft een inkijkje in de functie van de Joodse raad, het ‘doorgeefluik’ van de Duitsers naar de Joodse gemeenschap. Interessant om te lezen.
Meer nog, en dat is ook het doel van de schrijver, lees je over de worsteling van mensen over een keuze die zijn maken. De innerlijke strijd kan verscheuren. Maar wanneer maak je een juiste keuze?!
Een boek dat je aan het denken zet maar ook een informatief stukje geschiedenis meegeeft.
Het einde is wat abrupt en laat je met vragen achter. Alhoewel, iedere lezer het open einde zelf wel in kan vullen. Een lezenswaardig boek!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789029736381
Aantal pagina’s: 272
Prijs: € 20,00
Prijs luiserboek: € 14,99
Prijs e-book: € 4,99
Uitgave: februari 2024