Historische romans

Gohlke, Cathy – Totdat we thuis zijn

Inhoud:

Meedoen aan het Franse verzet … het klonk romantisch voor Claire Stewart. Totdat ze op de Engelse kust gestrand is met vijf Frans-Joodse kinderen. Ze heeft hen over het Kanaal gesmokkeld vóórdat de nazi’s Frankrijk in de greep kregen. De realiteit brengt Claire meer angst dan romantiek.
Claire smeekt haar tante, Lady Miranda Langford, om de kinderen op te nemen in haar prachtige landhuis. Tante Miranda heeft zo haar eigen zorgen, maar stemt toe onder voorwaarde dat Claire blijft om te helpen. Ondanks haar verlangen om terug te keren naar Frankrijk en naar de man van wie ze houdt, heeft Claire geen keus. Maar ze blijkt nauwelijks opgewassen tegen haar taak om de kinderen op te voeden, of tegen David Campbell, een sympathieke gast in huize Langford. En nooit kon ze vermoeden dat de tentakels van de oorlog zelfs daar zouden binnendringen om de bewoners dodelijk te bedreigen.

Waardering:

Claire heeft haar tante Miranda nog nooit ontmoet. Maar als ze als begeleister van vijf kinderen met een Joodse achtergrond in Engeland staat en niet weet wat ze doen moet, besluit ze haar tante om hulpt te vragen.
Tante Miranda blijkt op een enorm landgoed te wonen en heeft genoeg plaats om zes mensen te herbergen. Maar makkelijk is het niet voor haar. Claire lijkt op haar neef, de overleden zoon van Miranda.
En het huis weer te vullen met jonge mensen doet ook oude wonden ophalen. Maar toch geeft ze hen een kans. Ook voor Claire is de situatie erg moeilijk. Het was niet de bedoeling dat ze voor de vijf kinderen zou blijven zorgen en ze is dan ook van plan zo snel mogelijk terug te keren naar Frankrijk. Als blijkt dat dat onmogelijk is heeft Claire een hele weg te gaan waarin ze veel moet leren.
Al zitten ze in Engeland, zonder gevaar is hun leven niet. Gaandeweg groeien tante Miranda, Claire en de kinderen naar elkaar toe en komt Claire zelfs in een levensgevaarlijke situatie terecht om één van haar pupillen te redden. Het boek heeft boeiende gedeelten maar er zijn ook stukken die wat langdradig zijn. Dat is iets wat we niet zo gewend zijn van deze schrijfser.
Pas aan het einde van het boek komt er echt vaart in. Het wil niet zeggen dat het boek daarom niet goed is maar je leest het met bepaalde verwachting als je eerdere boeken van de schrijfster gelezen hebt.
De persoonlijke ontwikkeling van Claire is mooi om te lezen, net zoals het opbloeien van tante Miranda. Een oorlogsroman vanuit een originele hoek en met een hartverwarmend slot! 

Gegevens:

Uitgeverij: Den Herog
ISBN: 9789033129513  
Aantal pagina’s: 415
Prijs: € 24.90