Streek- en familieromans

Schoon, Mary – De liefde achterna

Inhoud:

Willem werkt al jaren bij boer Versluis. Op een mooie augustusdag is hij het zat: hij wil weer de hort op! De boerin overtuigt hem om voor honderd gulden een antieke trouwjurk naar hun dochter te vervoeren, die met een Drentse schaapherder gaat trouwen. Het is het begin van een bizarre roadtrip met een bijzondere bestemming.

Waardering:

Als Willem weer verder wil trekken naar een andere boerderij, vraagt de boerin of hij een trouwjurk naar haar dochter in Drenthe wil brengen. Willem gaat op weg en ontmoet als snel Sjors. Sjors is een aardige kruimeldief waar eigenlijk geen kwaad in schuilt. Hij trekt samen met Willem naar Drenthe. Onderweg werken ze af en toe een paar dagen bij een boer om daarna weer verder te reizen.
In Drenthe blijken de zaken er anders voor te staan dan ze verwacht hadden.
Vooraan in elk hoofdstuk staan de herinnering van Willem aan zijn huwelijk en vrouw en dochter. Die zijn niet mooi. Gaandeweg lees je zijn trieste verklaard.
Het is interessant om te zien hoe het stel door Nederland trekt. Het boerenleven wordt goed beschreven. Dat is een van de sterke punten in de romans van Mary Schoon. Er komt ook vaak een licht crimineel element in voor, zoals hier bij Sjors. Dat brengt leven in het verhaal.
Het verhaal is niet zo voorspelbaar en het boek leest makkelijk weg. Het taalgebruik past goed bij het leven van de boeren.

Gegevens:

Uitgeverij Zomer & Keunig
ISBN 9789401903639
Aantal blz: 224
Prijs: € 14,99