Historische romans

Kirkpatrick, Jane – Tabitha’s bestemming

Inhoud:

Het is 1846. Vergezeld van haar dochter en haar altijd optimistische kleindochter vertrekt Tabitha Brown naar Oregon. Met hun schamele bezittingen in een huifkar gaan ze op weg naar het ‘Wilde Westen’, Tabby’s zoon achterna. De ontberingen onderweg zijn groot; Tabitha’s geloof en moed worden ernstig op de proef gesteld. Maar juist door deze barre tocht zal Tabby tot haar bestemming komen – en is ze tot op de dag van vandaag bekend als de ‘moeder van Oregon’. Met haar kenmerkende aandacht voor detail vertelt Jane Kirkpatrick een inspirerend en avontuurlijk verhaal.

Waardering:

Het nageslacht van Tabitha Brown vertrekt naar Oregon om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Ze willen hun moeder achterlaten om haar de zware reis te besparen. Maar Tabitha staat haar mannetje en besluit samen met haar zeventien jaar oudere zwager ook met de groep mee te reizen.
Een lange, moeizame, zware tocht volgt. De familie Pringle (Tabitha’s schoonzoon en dochter) besluit een nieuwe, kortere weg te nemen. En weg waar nooit eerder wagens over gereden hadden. Een weg wat eigenlijk niet meer is dan een onontgonnen gebied. Een weg die zoveel langer is dan ze hadden gehoopt. Ze krijgen te maken met ziekte, ongelukken, honger en de dood. Tabitha wil koste wat het kost niemand tot last zijn. Wat wordt ze op proef gesteld!
Deze roman is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tabitha Brown (ook wel moeder van Oregon genoemd) heeft echt deze barre tocht gemaakt. Is uiteindelijk in Oregon terechtgekomen en heeft zich daar ondanks haar gevorderde leeftijd zeer nuttig kunnen maken door het opzetten van een weeshuis.
Jane Kirkpatrick heeft opnieuw een boeiende historische roman neergezet. Als je het leest met de gedachten dat het echt gebeurd is, is het nog interessanter om te lezen. De beproevingen die de hele familie moet ondergaan maakt hen sterk en brengt hen dichter bij elkaar. Een vrij grote rol in het boek speelt de kleindochter van Tabitha; Virgillia. Ook haar zie je opgroeien van een avontuurlijk meisje naar een volwassen jonge vrouw. Een boek met inhoud; een aanrader!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN: 9789023977025
Aantal pagina’s: 400
Prijs: € 21.99