Bijbelse romans

Cosette, Connilyn – In de schaduw van de storm

Serie Uit Egypte – deel 2. Deel 1 is Verbonden met de sterren
 

Inhoud:

 
In de duisternis van de storm kan alleen de waarheid haar pad verlichten.
 
Nadat ze met de andere Hebreeërs is ontsnapt uit Egypte verblijft Shira nu in vrijheid aan de voet van de berg Sinaï. Als het volk rebelleert door een gouden afgod te aanbidden, krijgt Shira door de chaos die daardoor ontstaat, een onverwachte kans om een vroedvrouw te assisteren. Deze ervaring wakkert een nieuw verlangen in haar aan. Ze weerstaat haar moeders wens om de weeftraditie in haar familie voort te zetten en volgt haar hartsverlangen om het vak van vroedvrouw te leren.
 
Wanneer een bevalling afschuwelijk misgaat, bevindt Shira zich in een onmogelijke situatie en gevangen door een man die haar verraden heeft. Als de twist tussen de Hebreeuwse vrouwen en de vreemdelingen die met hen meetrekken oplaait en gevaarlijk wordt, wordt Shira geconfronteerd met een diep weggestopte pijn uit haar verleden. Kan ze alles loslaten en zich richten op wie ze werkelijk is en haar toekomst hoopvol tegemoet zien?
 

Waardering:

 
Dit deel gaat over het eerste jaar van het volk Israel na de uittocht uit Egypte. Ze verblijven onderaan een grote berg. 
Over dit jaar staat niet veel in de bijbel. Onder leiding van Mozes ontstaat de structuur van een volk. De tenten worden anders neergezet. 
Het verhaal begint als Aaron een gouden kalf heeft gemaakt en de mensen het vereren en feest vieren. Mozes ontbrandt in woede als hij de berg afkomt en gooit de stenen tafelen kapot. Hij geeft bevel aan de Levieten om een ieder die deelneemt aan het feest te doden. 
Shira is ondertussen op weg met vroedvrouw Reva mee om te helpen bij een bevalling. Reva merkt meteen dat ze er aanleg voor heeft en wil haar gaan opleiden. Shira doet dat veel liever dan weven voor haar moeder. Uiteindelijk mag het, nadat haar schoonzus Kiya een goed woordje voor haar heeft gedaan bij haar moeder en broer.
Maar een bevalling gaat niet altijd goed. En samenwerken met de andere leerlinge Dvorah ook niet. Vanaf het begin lijkt Dvorah een wrok tegen Shira te hebben en ze weet niet waarom.
 
Dan is er nog de knappe man Ayal. Shira weet dat ze door de verkrachting van een Egyptenaar (in deel 1) niet vruchtbaar meer is. Ze is geen man waard en verwacht nooit te trouwen. Maar ze voelt zich wel aangetrokken tot Ayal. Maar al snel gaat ze zich afvragen of hij wel te vertrouwen is. Zeker na het gebeuren met zijn vrouw.
 
Shira trekt zicht terug. Ze helpt haar moeder weer met weven en het kleuren van stoffen voor de bouw van de tabernakel.
 
In dit boek komt duidelijk naar voren dat iedereen vergeving nodig heeft en de een niet beter is als de ander. God is heilig en Hij wil onvoorwaardelijk gediend worden. Hij haat afgoden en staat de verering niet toe.
Zoals het volk moet leren op Jahweh te vertrouwen en achter hem aan te gaan moet ook Shira dat.
 
Achterin het boek staat een goede verantwoording over welke feiten uit de bijbel komen en welke feiten verzonnen zijn. Ook zijn er gespreksvragen toegevoegd.
 
Een meeslepende en mooie roman over het volk Israel in de woestijn. Knap om zo de sfeer van die tijd te vangen.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN 9789064512551
Aantal blz: 344
Prijs: € 12,50