Historische romans

Kraijo, Ineke – Eileen

Inhoud:

Ierland, 1828. Na de dood van haar moeder voelt de pachtersdochter Eileen MacGowan zich verantwoordelijk voor het gezin, vooral voor haar gehandicapte zusje Maggie. In het kleine huisje in de groene vallei wordt niet meer over de onverwachte dood van moeder gesproken, maar de schaduw van schuld en de onuitgesproken verwijten zijn voortdurend aanwezig. De achttienjarige Eileen verlangt er daarom steeds meer naar een eigen leven op te bouwen.

Mag Eileen kiezen voor de rijke Phillip Harrison, als Engelsman een natuurlijke vijand van alle Ieren, of verloochent ze daarmee haar volk, haar land en haar geloof?

Waardering:

De verantwoordelijkheid voor haar zieke vader en haar twee zusjes rust op de schouders van de Ierse Eileen. Toch weet ze dat ze een plekje voor zichzelf moet zoeken. De vraag is of ze verder wil met Philip, de zoon van de Engelse opzichter, of dat ze gaat kiezen voor de eenvoudige Ierse Thomas.
Omstandigheden leiden er toe dat ze een snelle keuze moet maken.
‘Eileen’ is een prachtig verhaal over een moedige, jonge vrouw. Tot het laatste hoofdstuk toe blijft de drijfveer van haar keuzes verborgen. Het is niet zo dat je het hele verhaal door wacht op een uitleg, maar toch vallen alle puzzelstukjes pas op z’n plek als het verhaal uit is.
En dan ga je Eileen, voor wie je al bewondering gekregen hebt, nóg meer waarderen.
Een belangrijk persoon in het verhaal is ook Eileens zusje, Brigid. Ze voelt zich schuldig aan de dood van haar moeder, die door een noodlottig ongeval om het leven kwam.
Brigid gedraagt zich verbitterd en jaloers. Pas wat later in het boek wordt duidelijk wat de oorzaak is van Brigids gedrag. Daardoor ga ja haar ineens beter begrijpen.
Een goede historische roman en voor de prijs hoef je het niet te laten.
Ineke Kraijo schreeft eerder de (jeugd)romans Rose en Kate. ‘Eileen’ is een op zichzelf staand verhaal.
Achterin het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789023994831
Aantal pagina’s: 299
Prijs: € € 16.90