Historische romans

Meissner, Susan – Het tegendeel van verdriet

Inhoud:

Wanneer ze tijds de uitbraak van de Spaanse Griep met haar moeder soep brengt aan patiënten, vindt de dertienjarige Maggie een baby zonder ouders die haar doet denken aan haar overleden babybroertje. Ze neemt het jongetje mee naar huis, waar hij wordt opgenomen in het gezin en voor wat vrolijkheid in een verdrietige tijd zorgt. Maar Maggie heeft niet de gehele waarheid verteld, en haar daad blijkt meer gevolgen te hebben dan ze ooit had kunnen overzien. Een boek dat je meeneemt en dat je laat zien wat het tegendeel van verdriet is: hoop in de donkerste tijden.

Waardering:

Dit nieuwste boek van Susan Meissner speelt zich af in Philadelphia tijdens de Spaanse Griep.
De zussen Evelyn, Maggie en Willa verhuizen, na het overlijden van hun babybroertje, met hun ouders naar de stad.
Maar enkele maanden na hun aankomst breekt de Spaanse Griep uit en eist duizenden slachtoffers. Wat aangrijpend is dit geweest. De familie Bright woont en werkt bij de begrafenisonderneming wat de situatie van een bijzondere kant belicht. De schrijfster beschrijft de vele lijken die gebracht worden maar waar geen plaats voor is…
Pauline, de moeder van het gezin, probeert zieke mensen te helpen en neemt op een dag Maggie mee. Ze komen die dag thuis met een baby die Maggie gevonden heeft bij zijn overleden moeder. Kort daarop wordt Pauline zelf ook ziek en steft. Ze besluiten de baby te houden en op te voeden als hun eigen zoon en broertje. Maar Maggie vertelt niet de hele waarheid…

Het tweede deel van het boek speelt zich acht jaar later af. Het kind, welke ze Alex hebben genoemd, hoort helemaal bij het gezin.
Evelyn werkt in de psychiatrie, Maggie helpt in de begrafenisonderneming en Willa zingt, naast dat ze naar school gaat, stiekem in een nachtclub.
Evelyn doet een schokkende ontdekking tijdens de behandeling van één van haar patiënten. Een ontdekking die de waarheid van acht jaar geleden aan het licht laat komen en gevolgen heeft voor iedereen.

Een prachtig boek. Zeker het eerste deel, wat zich afspeelt tijdens de Spaanse Griep is indrukwekkend. Het leven in en om de begrafenisonderneming maakt dit allemaal nog overweldigender. Het verhaal laat je dan ook niet los nadat je het uitgelezen hebt.
De schrijfster heeft verschillende karakters neergezet. Het verschil in die karakters zie je sterk terug in het verwerken van de emoties.
Een goed geschreven verhaal mét inhoud wat nog lang in de hoofd blijft zitten.

Gegevens:

Uitgeverij: Kok boekencentrum
ISBN: 9789043530675
Aantal pagina’s: 432
Prijs: € 22,99