Literatuur

Lefteri, Christy – Het boek van vuur

Inhoud:

Er was eens een prachtig dorp dat miljoenen verhalen van liefde, verlies, vrede en oorlog kende, en dat werd opgeslokt door een vuur dat tot aan de hemel laaide. Het vuur liep helemaal door tot aan de zee, waar het zijn spiegelbeeld ontmoette.
In Het boek van vuur van Christy Lefteri worstelt een gezin met trauma’s en schuldgevoelens nadat een brand hun dorp op een Grieks eiland heeft weggevaagd. Met haar warme, beeldende stijl belicht Lefteri de vernietigende kracht van menselijke dwaasheid, maar uiteindelijk ook ons talent voor verlossing en vernieuwing.

Waardering:

In deze roman wordt je meegesleept in de gevoelens van een gezin in Griekenland dat moet vluchten voor het een grote brand.
Als ze buiten zitten te eten komen er veel dieren uit het bos aangerend en zien ze de snel naderende brand. Ze rennen weg om bij de zee te komen.
Wisselend lees je over de vlucht en de korte tijd daarna en over enkele weken daarna.
De brand heeft grote gevolgen gehad. Er zijn vele doden en gewonden en velen hebben alles verloren.

Als de vrouw iemand vindt in het bos komen allerlei traumatische herinneringen naar boven.
Later spreekt haar geweten en ze zegt het tegen haar man. Daarna blijft ze er mee worstelen, maar wie zou in zo’n situatie anders handelen?

Haar man leeft in zijn eigen wereld met schuldgevoelens en trauma’s. Zal hij haar ooit nog toelaten in zijn wereld?

Hun dochter Chara heeft ook last van trauma’s, pijn en verdriet. Maar zij heeft de veerkracht van een kind en trekt haar ouders daar soms in mee.

Een prachtig geschreven roman over klimaatverandering, geweten en trauma’s. Dit boek kan tippen aan haar eerdere werk “De bijenhouder van Aleppo”. Een aanrader!

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum (mprint Mozaïek)
ISBN 9789023962038
Aantal blz 336
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 16,99
Uitgave Oktober 2023

Extra:

Lees het leesfragment