Eigentijdse romans

Mastebroek, Remmelt & Shawki-Veefkind, Annet – Hartenkind

Inhoud:

Hartenkind vertelt het verhaal van Lente en haar dochter Liva. Beide vrouwen leiden – door omstandigheden in hun jeugd – een teruggetrokken leven. Door een onverwachte erfenis krijgt Lente Nevaeh, een ruig onbewoond eiland, in haar bezit. Kunnen ze op Nevaeh het verleden ongedaan maken? Omgeven door het ongerepte en ruige  landschap, op een plaats waar God nog welkom is, groeien de vrouwen naar elkaar toe. Wanneer ze het geluk gevonden hebben, ontdekken ze hoe kwetsbaar dit is.

Beide auteurs nemen elk een van de hoofdpersonages voor hun rekening. Het resultaat is een ijzersterke psychologische roman die de band tussen moeder en dochter echt tot leven brengt.

Waardering:

Het verhaal begint als Lente nog jong is. Ze woont samen met haar vader, die vuurtorenwachter is op een Nederlands eiland. Haar moeder is jong gestorven. Ze voelt zich anders dan de andere kinderen en wordt ook gepest, zelfs in de kerk. Als ze een jongen ontmoet die stage loopt wordt ze verliefd. Ze trouwen, maar Jareth blijkt erg veranderlijk. Hij kan snel boos worden en dagen weg blijven. Zelfs als hun dochtertje Liva er is en een ernstige hartziekte blijkt te hebben blijft hij onbetrouwbaar. Dan gaat hij opeens op een booreiland ver weg werken en raakt hij vermist. Die schok is teveel voor Lente.
Ze trekken in bij haar vader, maar ze raakt steeds meer in zichzelf gekeerd. Opa voedt Liva op.

Jaren later gaan Lente en Liva samen naar een onbewoond eiland. Daar komen ze eindelijk nader tot elkaar. Maar er is weinig tijd, want Liva’s hart gaat snel achteruit.

Een mooie psychologische roman waarin de problemen van Lente en Liva goed beschreven worden. Het is knap van twee schrijvers om een boek zo te schrijven dat je niet merkt dat twee schrijvers verschillende gedeeltes hebben geschreven. Het gaat naadloos in elkaar over en allebei de personages zijn interessant.
Het geloof neemt een belangrijke plaats in. Als je aan het einde komt begrijp je waarom de titel zo goed bij dit boek past.

Gegevens:

Uitgeverij Scholten uitgeverij
ISBN  978 94 92959 92 8
Aantal blz: 336
Prijs paperback: € 18,95
Prijs e-book: € 9,30