Eigentijdse romans

Ruiter, Arie de – Isabel

Inhoud:

Een indrukwekkend en tegelijk ontroerend verhaal over adoptie en het vinden van je bestemming. Zo realistisch geschreven dat het biografisch lijkt!
‘Mam, hoe komt het dat ik zwart ben en jij wit?’
Isabel is geboren in Colombia. Als haar moeder beseft dat haar kindje in de sloppenwijken van Bogota geen toekomst heeft, neemt ze de moeilijke beslissing om haar baby af te staan ter adoptie. Zo komt Isabel in Nederland, waar ze veilig opgroeit in een goed gezin. Toch is Isabel al jong op zoek naar zichzelf. Met haar kleur en kroeshaar voelt ze zich een buitenstaander. Het maakt haar tot een opstandige puber die in grote problemen raakt. Ze verlangt met hart en ziel naar het land waar ze vandaan komt en waar ze kan zijn wie ze is, zonder op haar kleur te worden aangesproken. Maar waarom heeft haar moeder haar weggegeven? Waar hoort ze thuis? Dan neemt ze een ingrijpende beslissing, die verstrekkende gevolgen heeft voor haar en haar omgeving.

Waardering:

Isabel is geadopteerd. Vooral in haar pubertijd krijgt ze veel problemen. Ze zet zich af tegen haar adoptie-ouders en wil niet meer naar school. Ze idealiseert haar biologische moeder heel erg, terwijl daar bijna niets over bekend is.
Het komt zelfs zo ver dat ze weg loopt en in een kraakpand gaat wonen. Daar gaat het steeds slechter met haar. Gelukkig wordt ze op het laatste moment gered en dan gaat ze weer naar school. Ze gaat later zelfs naar Brazilië en vindt haar biologische moeder. Maar het is anders dan ze zich had voorgesteld en de band met haar adoptie-moeder wordt nooit meer zoals daarvoor.

In dit boek wordt een beeld geschetst van de problemen die zich voor kunnen doen bij adoptiekinderen. Het valt me op dat Isabel wel erg jong problemen gaat en weg loopt.
Het is goed dat de schrijver laat zien dat het ook anders kan gaan.

Dit is een boek dat erg geschikt is voor mensen die geïnteresseerd zijn in adoptie.

Gegevens:

Uitgeverij Scholten
ISBN 978 94 92959 93 5
Aantal blz: 316
Prijs: € 16,95
Prijs e-book: € 9,30