Eigentijdse romans

Matthee, Dalene – Droombos

Inhoud:

De jonge Karoliena Kapp groeit op in het Knysnabos, een adembenemend mooi gebied, waar echter ook armoede en uitbuiting heersen. Dankzij haar scholing op kosten van de kerk, en de genegenheid van ondernemer Johannes Stander, heeft Karoliena de kans het Bos te ontvluchten. Ze belandt bij een Engelse dame die haar voorbereidt op het huwelijk met Johannes. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Al in de eerste week van haar huwelijk ontdekt Karoliena dat zij niet zonder liet Bos leven kan. Ze keert terug, om in het Bos te ontdekken wie zij werkelijk is.

Waardering:

Als je de omslag van dit boek ziet zou je denken dat het over een zwarte jonge vrouw gaat, maar het boek gaat over de jonge blanke Karoliena.
Karoliena heeft heel veel moeite met de overstap van arme bosbewoner naar welgestelde echtgenote in een dorp. Ze vlucht haar geliefde bos in, omdat het daar “veilig” voelt. Door het “droombos” ontdekt ze wie ze is en wordt ze volwassen.
Ze voelt zich eg verantwoordelijk voor “haar volk”. De bosbewoners zijn erg arm en de houtkap wordt slecht betaald. Uiteindelijk gaat de overheid er zich mee bemoeien en wordt het onmogelijk voor Karoliena om er nog wat aan te doen.
Droombos is het derde deel van de Bostrilogie, maar kan goed los gelezen worden. Dit boek is het derde deel in een serie over de armblanke bosbewoners. Je ziet de bosbewoners steeds armer worden. Het leven in het bos, dat ze al jaren zo leven, wordt onmogelijk. In dit deel komt het aan een einde.
De serie is een goede tekening van de situatie van de bosbewoners van 1900 tot eind jaren ’30. Het onderzoek en de “oplossing” worden goed en duidelijk beschreven.
Dit is echt een prachtig boek over de zoektocht van een jonge vrouw naar zichzelf!

Gegevens:

Uitgeverij De Groot Goudriaan
ISBN 9789088653223
Aantal blz: 321
Prijs: € 15,00