Eigentijdse romans

Matthee, Dalene – Moerbeibos

Inhoud:

Moerbeibos is het tweede deel van de Bostrilogie, geschreven door de Zuid-Afrikaanse auteur Dalene Matthee, maar kan uitstekend los gelezen worden.

Silas Miggel woont in alle rust met zijn dochter in het Knysnabos, totdat op een dag een groep Italiaanse immigranten een tentenkamp opslaat om een zijderupskwekerij te beginnen. Als dit totaal mislukt omdat in de kleigrond de moerbeibomen niet groeien, begint een zware tijd, zowel voor de Italianen als voor Silas en zijn dochter. In de uitzichtloze situatie worden de immigranten gedwarsboomd door de regering. Aanvankelijk staat Silas afwijzend tegenover de Italianen, maar steeds meer ziet hij het als zijn plicht om hulp te bieden.

Waardering:

Alhoewel de omslag anders doet vermoeden, gaat dit boek over blanke Zuid-Afrikaners. Silas Miggel en zijn dochter wonen al jaren illegaal op de platrand. Het bos is kroondomein en ze mogen daar dus niet wonen.
Opeens verschijnt er een groep Italiaanse zijderupskwekers op de platrand. Zij zijn door de regering daarheen gehaald. Ze zijn wijs gemaakt dat er een moerbeibos is. Niets is minder waar; er zijn geen moerbeibomen en die groeien er ook niet.
Wat volgt is een strijd van Miggel tegen de regering. Hij voelt zich verplicht om voor de Italianen te zorgen en wordt daarvoor verblijfsrecht aangeboden. Tegen beter weten in zet Silas zich in voor de terugkeer van de Italianen en voor zijn eigen verblijf op de platrand.
Dit verhaal wordt verteld vanuit SIlas. Er staan veel gedachten in en soms is het wat langdradig, maar het blijft boeien. Je wilt weten hoe het nu af gaat lopen met Silas, de Italianen en Miriam.
Het leven van de blanke bosbewoners wordt heel goed weergegeven.
Wie van de Zuid-Afrikaanse cultuur en geschiedenis houdt, heeft met deze heruitgave een goed en goedkoop boek.

Gegevens:

Uitgeverij: De Groot Goudriaan
ISBN: 9789088653230
Aantal blz: 400
Prijs: € 15,00

Extra:

Lees het eerste hoofdstuk